На правах реклами

Англомовна «дієта» і комфортні умови. Як виховати щасливу двомовну дитину

3602 1
Мережа смарт-просторів, англомовні садки, міжнародний табір, приватна інноваційна школа — як з чотирма успішними освітніми проєктами та трьома дітьми справляється одна молода жінка.
фото надане Олесею Ніколаєвич

фото надане Олесею Ніколаєвич

Олеся Ніколаєвич ще в дитинстві збирала всіх дітей з вулиці та графила їм зошити крейдою на асфальті. Зараз їй 31 рік, і вона збирає для вивчення іноземних мов понад 2000 школярів та дорослих у своєму смарт-просторі «Бояр». Ще 100 малюків навчаються в англомовному садку Boyar PreSchool, 400 школярів з усієї України та закордону приїжджають у навчально-розважальний табір BoyarCamp а ще понад 100 дітей приходять у інноваційну школу повного дня. Ці всі освітні простори заснувала Олеся Ніколаєвич. В інтерв’ю Tvoemisto.tv вона розповіла, чому у всіх її проєктах присутня англійська мова, чим вони особливі та як вдається їх всі поєднувати.

Що було першим — діти чи кар’єра?

Одночасно. Власне, діти і мотивували мене до роботи. Я ще школяркою допомагала сестрі, cусідам з уроками, а повернувшись з навчання по обміну в Америці, почала активно займатись репетиторством з англійської. Кількість учнів швидко зростала, а коли чоловік зробив мені сайт — ще більше дорослих і дітей почали приїжджати до мене з усього міста. Саме тоді — 13 років тому — з’явився перший офіс, а згодом і наш син Максим.

Я собі дозволила лише два тижні декрету, адже на мене чекали учні. Дуже цікаво було працювати з малюками. Я розуміла, що з ними просто сидіти за книжкою не можна, тож готувала різноманітні ігри, пісні, наочні матеріали, і вони з радістю бігли на навчання. З того часу моїм основним педагогічним принципом і гаслом мережі смарт-просторів є вислів «Розумним бути модно». Важливо, щоб навчання приносило задоволення, і якщо людині цікаво, вона буде швидко засвоювати всю інформацію та вправно її застосовувати.

А як з’явилася ідея відкрити англомовний садочок?

Працюючи з малюками, я зрозуміла, наскільки здібними вони є у вивченні іноземної мови. Крім того, мені не підійшов державний садочок для сина, і я згрупувала для нього кілька занять у своєму мовному центрі. Так з’явився англомовний садочок, у якому зараз навчається моя середня донька. Його місія, окрім комфортних умов та гармонійного розвитку, — створення англомовного середовища, щоб дітки знали не лише окремі слова чи віршик англійською, а вільно нею спілкувалися.

Якщо до мережі мовних центрів ви прийшли з репетиторства, то як дійшли до ідеї створення школи повного дня?

Коли мій син пішов у державну школу, мені також хотілося для нього більшого — щоб на англійській він не просто просиджував штанці, а покращував свій рівень, щоб на математиці із задоволенням виконував завдання, а на читанні не боявся того, що може читати повільніше за когось. Я начиталася Кена Робінсона, який, зокрема, каже, що несправедливо навчати однолітків однаково, адже діти мають різні здібності, зацікавлення, темперамент тощо. І я відкрила для свого сина власну школу. Тепер жартую, що сподіваюся, що університет відкривати не доведеться.

Це так просто — відкрити власну школу?

Якби я не зустріла своїх партнерів, то мрії про школу лишилися б мріями. Коли моїй третій донечці було 8 місяців, знайома покликала мене відкривати школу. Так в тандемі з Наталею Грабовською та Ростиславом Оленчиним під пильним керівництвом директорки Маргарити Калюжної учні 1-5 класів завершили свій перший рік. У новий навчальний рік ми йдемо із понад сотнею учнів 0-6 класів та неймовірною командою сучасних педагогів.

Я дуже ціную довіру батьків, які доручили нам своє найцінніше — дітей. Ми робимо все можливе, щоб виправдати їхні очікування, і як результат — діти не хочуть йти додому,  просяться до школи навіть у вихідний, запрошують друзів святкувати дні народження на нашому зеленому, шкільному подвір’ї, а влітку із задоволенням проводять час у нашому пізнавальному STEAM-таборі.

Значною перевагою приватних шкіл є те, що нам не потрібно чекати на фінансування і ми маємо масу можливостей давати дітям найактуальніші знання та методики вже зараз. Так, наша школа відкриває дітям цілий світ можливостей від різноманітних гуртків — скелелазіння, робототехніка, досліди, — до міжнародних проєктів і заходів, наприклад, обмін з американською школою чи конкурс в Абу-Дабі. І мене дивує, що більшість надає перевагу приватному транспорту над громадським, але не так багато людей обирають приватно освіту. Це дивно, адже приватна освіта, як приватне авто, — ти можеш сам обрати оптимальний маршрут, швидкість та місце призначення.

У школі також дуже важливим є вивчення англійської мови?

Безумовно. Загалом у школах 94% всіх українців вивчають англійську, але потім нею можуть спілкуватися лише 17%. Ми намагаємося виправляти цю сумні статистику. У нашій школі навчання з англійської є щодня, також є клуб з носієм мови, а на інших уроках спілкуємося скайпом з іноземними науковцями і митцями, листуємося з ровесниками з Америки. Взагалі вивчення іноземної мови — це як отримання гарної фізичної форми. Якщо регулярно займатися в залі, слідкувати за харчуванням, то можна досягти хорошого результату. Для ефективного вивчення англійської теж потрібні регулярні заняття та англомовна «дієта» — слухати англійські пісні, дивитися відео і постійно нею спілкуватися.

Однак англійська не є головною спеціалізацією школи — вона скоріше є необхідним інструментом, ключем до спілкування, отримання іншої інформації. Наша школа робить головний нахил на STEAM-методологію, що дає дітям вміння генерувати нові ідеї та вирішувати задачі, використовуючи знання з точних та творчих дисциплін.

Який проєкт займає більшість вашого часу?

Саме зараз — це англомовний табір, де я проводжу більшість літа з моїми трьома дітьми. Хоча за 5 років в таборі вже склалася злагоджена команда педагогів, іноземців та дітей, які повертаються з року в рік, ми любимо прокидатися з ними на англомовні руханки, бігати в традиційні естафети, смажити сморс та хот-доги, дивитись фільми з поп-корном. Моя середня дочка, Марта, якій 5 років, долучається до найменшої команди — 7-10 років, у сина свої друзі. І навіть найменшу — Мелісу — знає увесь табір, вона активно відвідує дискотеки. В інший період більшість часу присвячую школі, адже їй лише рік.

Які у вас є плани на майбутнє?

Насправді в мене нема визначеної бізнес-стратегії, бо освіта — справа мого життя, моє хобі і, можливо, навіть покликання. Я завжди робила все з цікавості, а прибуток від цього був приємним бонусом, який інвестую в розвиток справи. Часом заздрю, коли бачу компанії, які за рік стають мережами, але для себе ніколи не ставила ціллю кількість.  Рости спонукають гарні відгуки учнів. Саме так ми відкрили ще дві філії — втомились відмовляти людям, бо немає місць. З любов’ю до навчання з’являються нові проєкти, такі як навчально-розважальні екскурсії, дитячі та родинні свята, зростають мої учні та дітки.

Дізнатися більше інформації про мовні курси, садки та школу Smart-простору «Бояр», зокрема ціни та умови відвідування, можна за посиланням.

http://boyar.lviv.ua/

Фото надані Олесею Ніколаєвич

10 Серпня, 2019 09:26
666 ... "..двомовна дитина.." ... і що то за двоноге ( парнокопитне) отаке винайшло ? ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!