Антибіотики із квітня продаватимуть лише за електронним рецептом

4755 0
Для того, щоб купити антибіотики, потрібно буде мати електронний рецепт.
Фото: molbuk.ua

Фото: molbuk.ua

В Україні з 1 квітня 2022 року антибіотики в аптеках продаватимуть виключно за електронним рецептом. Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Комаріда.

«З першого квітня наступного року запроваджуємо відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. І далі до кінця року ми плануємо розширити, щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом. Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», – нагадав посадовець.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Медики застерігають: застосування антибіотиків без потреби допомагає бактеріям розвивати імунітет проти них. Сьогодні уже близько 70% всіх інфекцій, які викликані мікроорганізмами, мають пристосованість до хоча б одного з антибіотиків.

Зараз мікроорганізми стали стійкими до окремих груп антибактеріальних препаратів. Доведено, що у світі виникає 700 тис. смертельних випадків від антибіотикорезистентних захворювань. До 2050 року антибіотикорезистентність вбиватиме 10 млн людей в світі.

Коли потрібно приймати антибіотики, а коли від них краще утриматися і якими можуть бути наслідки неконтрольованого застосування антибактеріальної терапії, Тvoemisto.tv розпитало у заступниці гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!