Політична реклама

Апельсини на українському ринку безпечні, - держінспекція з карантину рослин

1312 0
Апельсини на українському ринку безпечні. Це заявляє українська Головна державна інспекція з карантину рослин у відповідь на скандал, що тиждень тому вибухнув у США. У цій країні у партіях соку, виготовленого із цитрусів із Бразилії, виявили небезпечну речовину карбендазим, який використовується в сільському господарстві для захисту рослин від "чорної плямистості" і визнаний канцерогеном.

Управління з регулювання безпеки харчових продуктів США заявило про плани заборонити ввезення в країну продукції, що містить подібні речовини, причому незалежно від країни походження продукту. Після цього низка країн - покупців цитрусових з Бразилії почали вводити додаткові заходи контролю цього продукту. Причому торкнулося це не тільки самих апельсинів, а й концентрату з них, який використовується при приготуванні соків. Зокрема, Росспоживнагляд поширив заяву, в якій повідомив про посилення контролю за соковою продукцією з цитрусових, виготовленою з концентрату, виробленого в Бразилії і США. "Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко дав вказівку управлінням Росспоживнагляду по суб'єктах РФ контролювати сокову продукцію з цитрусових, виготовлену з концентрату, виробленого в Бразилії і США", - відзначають у відомстві. У разі виявлення карбендазиму в цитрусовій продукції відомство ініціюватиме обмеження її поставок.

Як заявляє українська Головна державна інспекція з карантину рослин, апельсини на українському ринку безпечні. За офіційними даними, минулого року жодна партія апельсинів з цієї країни на український ринок не надійшла. "Протягом 2011 р. Україна імпортувала 310,94 тис. т апельсинів. Основними країнами, з яких апельсини завозилися на територію України, були: Греція, Єгипет, Іспанія, Йорданія, Туреччина, Пакистан, Ізраїль, Сирія, Аргентина, Кіпр, ПАР, Китай, Голландія, Туніс, Італія, Уругвай і Македонія. Експорту апельсинів з Бразилії не було", - повідомила прес-служба відомства.

Однак мова йде не тільки про апельсини, "під підозрою" - і продукти їх переробки. Бразилія є одним з найбільших постачальників апельсинового сокового концентрату. Однак цей аспект чиновники обходять мовчанням. "Питання подальшого використання апельсинів після ввезення їх на територію України, в тому числі процес переробки, якість апельсинового соку і концентрату, не відноситься до компетенції Держінспекції з карантину рослин", - йдеться в повідомленні відомства.

Однак навіть якщо прийняти на віру, що апельсиновий концентрат, що надходить в Україну, безпечний, то економічні наслідки скандалу споживач, швидше за все, відчує. Справа в тому, що задекларовані плани США відмовитися від бразильського апельсинового концентрату вже викликали різке зростання цін на біржі на цей продукт. Вартість ф'ючерсів апельсинового соку на біржі ICE Futures за січень зросла на 9,7% - до $2,1275 за фунт. Це максимальний показник за 34 роки.

В даний час представники бразильських постачальників, зокрема Бразильська асоціація експортерів цитрусових, роблять все для того, щоб купірувати скандал. Їх пояснення того, що сталося - "помилка, в якій ми зараз намагаємося розібратися і зрозуміти, як таке могло статися".

Джерело: "Экономические Известия", переклад "Finance.ua"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!