Апеляційний суд переніс розгляд справи щодо авторських прав архітектора «Квітів України»

1317 0
Перенесене засідання має відбутися 6 березня об 11-й годині в Київському апеляційному суді.
"Квіти України" / фото з відкритих джерел

"Квіти України" / фото з відкритих джерел

Київський апеляційний суд переніс розгляд справи щодо порушення забудовником авторських прав архітектора “Квітів України” Миколи Левчука на березень 2023 року. Про це йдеться у дописі ініціативи «Зберегти Квіти України» у Telegram.
 
За словами активістів, їх адвокати заздалегідь уточнили, чи буде засідання, і отримали інформацію, що всі три судді на місці.
 
«Але вже сьогодні (6 лютого. – ред.) у суді приблизно через 30 хвилин після запланованого початку засідання ми дізналися, що одна із суддів у відпустці й усі її справи переносяться», – розповіла Анастасія Левчук.
 

Активісти додають, що зі свого боку вони й надалі здійснюватимуть громадський контроль процесу.

Раніше, 2 лютого, Подільський районний суд Києва не зміг розглянути справу “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти активіста Тараса Грицюка та компанії “1+1 інтернет”.

Столичний суд не зміг розглянути справу через відключення світла. Така ситуація сталась і під час першого розгляду 1 грудня 2022 року. Тож наступне засідання перенесли на 10 квітня 2023 року.

Нагадаємо, 20 грудня 2021 відбулося підготовче засідання в цій справі. Під час нього представники ПрАТ «Квіти України» долучили результати лінгвістичної експертизи, де розглядалося питання, був коментар Тараса Грицюка фактологічним твердженням чи оцінним судженням. Протягом засідання під Подільським судом понад десяток людей зібрались на акцію з підтримки активіста Тараса Грицюка.

Нагадаємо, 15 вересня 2021 року ПрАТ «Квіти України» подало позов «про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи.

Тарас Грицюк – історик, співзасновник ГО «Інша Освіта», тренер, фасилітатор, член тренерського пулу «Інша Освіта», співзасновник освітнього простору «Хата-Майстерня», співзасновник «Urban Space 500». Член ініціативної групи «Зберегти Квіти України».

Будівля «Квіти України» розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. У 1985 році отримала відзнаку Національної спілки архітекторів України як один із кращих архітектурних творів року. Улітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для «реконструкції споруди». Проти цього виступили громадські активісти.

Нагадаємо, у липні 2021 почали зносити модерністичний фасад навчально-методичного павільйону «Квіти України». Згодом Шевченківський районний суд Києва заборонив власнику будівлі демонтаж на час судового процесу щодо порушення немайнових авторських прав архітектора.

На початку серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА своїм наказом вніс будівлю “Квіти України” до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Фото: ініціативи “Зберегти Квіти України”

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!