Аптечка туриста та щеплення: як правильно підготуватись до відпустки з дитиною

5700 0
Сезон відпусток стартує, а разом із ним – і запитання від батьків: як правильно підготуватись до відпустки з дитиною, що не забути взяти, чи потрібно робити щеплення і які саме. Tvoemisto.tv поспілкувалось з педіатром та турменеджером і відповідає на питання, які найбільше турбують батьків.
Фото: momondo.tw

Фото: momondo.tw

Чи потрібна особлива підготовка перед відпусткою?

«Особливої підготовки напередодні поїздки не потребується. Варто брати до уваги тільки вік дитини. Якщо їй ще немає року, то порадьтесь із сімейним лікарем, який знає вашу історію, стан здоров’я вашої дитини і розуміє, чи варто на цей момент їхати, чи краще перенести від’їзд на інший час», – розповідає Христина Салюк, лікар-педіатр Медичного центру Medicover. Зазвичай, малюки до року є ще не від усього провакциновані та захищені, а за кордоном дитина може стикнутись із багатьма інфекційними хворобами, що може мати важкі й неприємні наслідки. Старші діти є вже більш захищеними, а їх організм – сильнішим, тому їм безпечніше відвідувати екзотичні країни. «Якоїсь особливої підготовки – не потрібно. Це питання виникає через психологічне нагнітання батьків. Адже організм дитини – це досить міцна і розумна структура, тому все має пройти добре», – додає лікар Medicover.

Діти до року прекрасно переносять польоти, особливо якщо перебувають на грудному вигодовуванні. Звісно, трапляються індивідуальні реакції (нудота, закладені вуха), але вони короткотривалі. Варто брати до уваги тих дітей, які мають певні патології різних систем органів (зокрема, серцево-судинної, нервової та дихальної). Але сімейний лікар підкаже, чи варто дитині в такому разі летіти, чи краще скористатися іншим видом транспорту.

Як полегшити акліматизацію

Потрібно пам’ятати, що різка зміна клімату, температури часто призводить до обезводнення, тому варто забезпечити водний режим звичайною водою, компотами або спеціальними розчинами, які компенсують дефіцит води й необхідних іонів.

Акліматизація може супроводжуватися нудотою та іншими розладами травлення, обезводненням, запамороченням, погіршенням загального стану подорожуючого. Зміна якості води, їжі та кліматичних умов – це основні компоненти, на які слід звертати увагу, – зауважує лікар-педіатр Христина Салюк. Нам завжди хочеться спробувати щось новеньке, відчути екзотичні смаки. Але мудріше проконсультуватись із лікарем, чи варто вам, а особливо вашій дитині, вживати таку їжу.

Чи правда, що на морі зміцнюється імунітет?

«Імунітет буває вроджений і набутий, який ми отримуємо з вакцинаціями та перенесеними інфекційними захворюваннями. Оце і все, що стосується імунітету. Жодні імуностимулятори не діють на нього, клімат та погода – теж, – пояснює лікар медичного центру Medicover. – Європейцями доведено, що на імунітет можуть діяти максимальні дози вітаміну С (для кожного віку є свої). Якщо цю дозу вживати раз на півроку, тоді можна очікувати імуностимулюючий ефект, тобто ми стаємо менш чутливими до різноманітних ГРВІ, ось і все. Клімат же, подорожі, море, відвідування соснових лісів більше впливають на психологічний стан людини, чим і покращують її самопочуття. Але до імунітету це жодного стосунку не має».

Скільки часу можна проводити на сонці

Найоптимальніше на сонці перебувати з 6:00 до 10:00, потім йти відпочивати у тінь, і повертатися під сонячні промені вже після 16:00. Після кожного відвідування водойм обов’язково змащувати шкіру дитини сонцезахисним кремом (із SPF фільтром не менше 50-ти). Але є принциповий момент: дітям до 3 років під відкритими сонячними променями можна перебувати не більше 3-5 хвилин на день і, звісно, з прикритою головою (кепка, панамка, шапочка повинні бути з легкої, несинтетичної тканини, світлого кольору). Цей час можна починати збільшувати (з кроком в одну хвилину) лише після повної акліматизації – через 2 тижні. Тільки з таким режимом перебування на сонці маленької дитинки буде безпечним.

Що варто знати перед від’їздом в екзотичну країну?

Серед хворіб, з якими найчастіше стикаються наші громадяни в екзотичних країнах, є: менінгіт, черевні тифи А і Б, поліомієліт, сказ, вірусні енцефаліти. Зазвичай, в туристичній фірмі при покупці путівки попереджають про обов’язкову вакцинацію.

«Госпіталізація у всіх країнах є платною, туристу вона може обійтися від 300 до 1500 доларів, тому дуже важливо мати страховку. Найчастіші страхові випадки – це отруєння, і не через якість закордонної продукції, а через те, що наш організм просто не сприймає нові продукти в екзотичних країнах. Жертвами отруєння стають переважно діти. Тому важливо придбати медичну страховку, яка покриває такі випадки, – розповідає Тетяна, менеджер туристичної фірми Львова. – Якщо ж страховки немає, тоді доведеться усе оплачувати самостійно: перебування у госпіталі, медикаменти та послуги місцевих лікарів».

Щодо вакцинації, туристичні фірми завжди надають перелік рекомендованих вакцин при в’їзді в ту чи іншу країну. Проте вони не контролюють їхню наявність, адже кожна людина сама вирішує, які щеплення робити і які ризики приймати. «Але якщо людина має медичну страховку і захворіє через те, що немає щеплення, – лікування їй відшкодує страхова компанія», – додає турменеджер.

Не всі щеплення можна робити дітям – є певні вимоги до віку. Коли дитині ще не можна вводити рекомендовану вакцину за віком, краще відмовитися від подорожі, відклавши її на пізніший час.

«Наші туристи часто їдуть в країни Африки та Азії. Там досі є жовта лихоманка. В Медичному центрі Medicover вакцина проти неї є, як і проти багатьох інших небезпечних, але вакцин-контрольованих інфекцій. Для дітей, що подорожують в екзотичні країни, важливо бути провакцинованими за офіційним українським календарем та мати додатковий захист вакцинами від місцевих інфекцій – тоді це 99% гарантія, що подорож пройде успішно», – розповідає лікар-педіатр Медичного центру Medicover.

Які медикаменти варто брати зі собою у подорож з дитиною

Є багато препаратів, які можна брати із собою, вони дозволені для ввозу в більшість країн – це так звана загальна рецептурна група, з якою можна подорожувати. У кожній аптечці туриста повинні бути ліки від кишкових інфекцій, ГРВІ, проти алергічних проявів та засоби для зниження температури (вони ж застосовуються для знеболення).

Щодо решти ліків, слід проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. А от від препаратів від закачування краще утриматися, адже вони можуть викликати небажані побічні дії.

Оксана Матійків

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!