У Львові можуть закрити давню аптеку на Київській. Що там буде

5218 0
Аптека на вулиці Київській 23 працює з 1914 року.
Фото: prozorro.sale

Фото: prozorro.sale

Львів’яни побоюються, що ще одна давня аптека у місті може зникнути. Приміщення аптеки №38, що на вулиці Київській, 23, незабаром отримає нового орендаря, працівники готуються до виселення. Про це Тvoemisto.tv розповів краєзнавець, екскурсовод інтерактивного музею D.S. «Таємна аптека» Анатолій Гурин.

Аптеці на вулиці Київській, 23 понад 100 років. Її відкрили у 1914-му, донині там не лише продавали готові, а й готували ліки. Анатолій Гурин каже, що там добре збережені давні меблі, фармацевти використовують століттям перевірені рецепти ліків.

«Я зайшов, щоб трохи про історію довідатися, готую посібник про давні львівські аптеки. А мені кажуть, що фотографуйте, скоро тут аптеки не буде. Змінився орендар, конкурс виграв не аптекар. Аптекарі готуються, що їх виселять. Вони мають місце для приготування ліків, у них гарний рецептурний відділ, сам не раз звертався. Користуються ще старими рецептами», – розповідає Анатолій Гурин.

Читайте також: Таблетки для історії. Чи збереже Львів ще одну старовинну аптеку

Краєзнавець каже, що аптека одна з найстаріших, яка збереглась, раніше називалась «Під старим Яном».

«Відкрив її у 1914 році, якраз перед Першою світовою, львівський аптекар, фармацевт – Віктор Левицький. У 20-ті роки власником був Францишек Крижановський, він з відомої у Львові родини аптекарів. Пізніше здав її в оренду, а потім і продав, у 1937 році Ядвізі Грациль. У період радянської влади вона була власницею. У тому приміщенні завжди була аптека, з того часу зберегла і рецептурний відділ, і історію. Жаль, якщо буде втрачена», – додає краєзнавець.

Керівниця управління комунальної власності Львівської міської ради, Інна Свистун розповідає, що приміщення у комунальній власності, аптека №38 орендує його понад п’ять років, тому, за законом, місто кожне наступне продовження договору оренди повинне проводити через систему Прозоро.

«Ми оголосили аукціон через систему Прозоро, цільове призначення таке ж – має бути аптека. Діючий орендар продає не лише готові ліки, а й ліки, які виготовляє, таких аптек небагато, тому, оголошуючи аукціон, чітко прописали, що новий орендар повинен забезпечити збереження цієї функції аптеки. Діючий орендар на конкурс, на жаль, не подався», – пояснює вона.

Ймовірно, йому не підійшла ціна. Місячна вартість оренди цього приміщення – це 1% від його ринкової вартості. 

«Мінімальна сума, яку ми могли поставити за оренду цього приміщення – це 27 тисяч гривень в місяць. Переможець запропонував понад 31 тисячу. Ми розмовляли із діючим орендарем, для нього справді ця ціна була велика», – зазначає чиновниця.

Читайте також: Чи мають старовинні аптеки Львова шанс на відродження? Відео

Вона запевняє, що у приміщенні не може відкритись новий магазин, секунд-хенд чи будь-що інше.

«Ми повідомили потенційного нового орендаря, що, якщо він не дотримається цільового призначення, то ми договір за місяць розірвемо. Для міста важливе це цільове призначення», – запевняє вона.

В аукціоні переміг підприємець Володимир Сендега. У коментарі Тvoemisto.tv  каже, що договір оренди з містом ще не підписав, але, якщо все ж орендуватиме це приміщення, то обіцяє, що там буде аптека, приміщення планує здати у суборенду.

«Якщо підпишемо договір оренди, орендуватиму це приміщення, то планую здати аптеку в суборенду зі збереженням її історичної цінності. Є ж умови аукціону. Я ліцензії на здійснення такої діяльності не маю, займаюся нерухомістю. Планується там зробити щось такого типу, як D.S. на Cоборній, може екскурсій не водитимуть, але аптека буде автентична», – запевнив він.

Екскурсовод, історик Петро Радковець каже, що треба пильнувати за тим, що відбувається з історичними будівлями, аптеками, брамами, дворами, бо у місті чимало прикладів, коли їх тихцем руйнують.

«Який скандал був через давню аптеку на розі вулиць Словацього-Дорошенка. Вивезли звідти всі меблі, кажуть, зберегли, а де зберегли? Нема ні меблів історичних, ні аптеки. Магазин білизни здається там. При передачі в оренду там також, мабуть, було написано, що має бути аптека», – бідкається він.

Нагадаємо, торік у Львові впровадили спеціальну програму для збереження історичних аптек. Програму розробили після того, як у місті прогриміли кілька скандалів із виселенням історичних аптек і переоблаштуванням приміщень під магазини. 




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!