Аптекарі вважають, що зниження ПДВ на ліки стабілізує ціни

2158 0
Кабінет міністрів України затвердив перелік медичних виробів, ввезення яких на територію країни підлягає оподаткуванню на додану вартість за ставкою 7%. Таке рішення дасть змогу стабілізувати ціни на ліки, які з кінця зими значно зросли, вважає виконавчий директор Галицької аптечної асоціації Неля Бик.
Фото: salon.com

Фото: salon.com

У коментарі tvoemisto.tv вона пояснила, що цим рішенням фактично накладено мораторій на підняття ціни на предмети з догляду за хворими (матеріали для перев’язок, шприци тощо), на імпланти та багато стоматологічної продукції тощо.

«Взагалі, позитивно, що ціноутворення на ліки в державі переглядається. Сподіваюсь, це дасть змогу стабілізувати ціни. Звісно, зниження цін до того рівня, що був, не відбудеться, але це має навести лад», – сказала Неля Бик.

Також, з її слів, дуже важливо, аби було покращено контроль за цінами виробника та за нарахуваннями за імпортні ліки, адже ці фактори прямо впливають на ціну для покупців.

Як інформував УНІАН, новою постановою уряду визначено, що оподатковуватися будуть «активні медичні вироби, які імплантують», «медичний виріб» і «медичний виріб для діагностики in vitro (клінічна лабораторна діагностика)».

Прес-служба Міністерства охорони здоров'я повідомила, що таке рішення повністю відповідає практиці Євросоюзу, який аналогічно регламентує ввезення медичних виробів на територію ЄС.

У відомстві вважають, що такий підхід нівелює корупційні чинники, які присутні зараз, оскільки митні органи не визначатимуть, до якої саме групи належить медичний виріб при визначенні ставки податку, її буде визначено діючими регламентами.

Раніше, 23 квітня, Кабмін затвердив перелік медичних виробів, ввезення яких обкладається ПДВ, назвавши конкретні вироби - вата, марля, бинти тощо.

Нагадаємо, спочатку такі норми в законі були прописані недостатньо чітко, через що при ввезенні ліків стягувалося не 7% ПДВ, а за загальною ставкою - 20%. Проте Верховна рада прийняла відповідні зміни, врегулювавши стягнення ПДВ на рівні 7%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!