Аптеки в Україні зобов'язали приймати і електронні, і паперові рецепти на ліки

1074 0
МОЗ спільно із Держлікслужбою продовжить моніторинг аптечних закладів, щоб переконатися, що усі аптеки вже використовують ці зміни.
Фото: foreverconscious.com

Фото: foreverconscious.com

Аптеки в Україні мають приймати і електронні, і паперові рецепти на лікарські засоби, зокрема – на препарати з програми «Доступні ліки» та інсуліни. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда.

«У контакт-центр Міністерства надійшло повідомлення, що деякі аптеки не відпускають препарати за паперовим рецептом. Спільно з Держлікслужбою ми провели вибіркові перевірку, а потім – додаткову зустріч з операторами ринку, яка стосувалася змін у нормативно-правовій базі, зроблених ще в перші дні війни. Тому зараз проблем із видачею інсулінів та препаратів з програми «Доступні ліки» за паперовими рецептами не повинно бути», – каже він.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

МОЗ спільно із Держлікслужбою продовжить моніторинг аптечних закладів, щоб переконатися, що усі аптеки вже використовують ці зміни. У комунальних аптеках, за даними Міністерства, ліки з програми реімбурсації уже відпускають за обома видами рецептів. 

Рецепти на препарати з «Доступних ліків» та на інсуліни повинні виписати на місяць.

Додамо, що зараз в Україні є понад мільйон флаконів інсуліну. Його також закупили централізовано і в ті населені пункти, де аптеки не працюють. Аптеки з інсуліном можна знайти за допомогою сервісу Tabletki.ua.

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Нагадаємо, що із 1 січня цього року у закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну меддопомогу, запровадили облік споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву. Уже з квітня пацієнтам мали б відпускати антибіотики лише за наявності електронного рецепту. Як отримати такий рецепт, читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!