Арешт і 4 млн застави. У Львові судять блогера, якого звинувачують у держзраді

4816 0
За вказане правопорушення Глібу Ляшенку загрожує до 15 років ув’язнення.
Фото Єлизавети Парубцової

Фото Єлизавети Парубцової

Сьогодні, 31 березня, Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід блогеру Глібу Ляшенку. Його підозрюють у державній зраді. На своїх каналах чоловік поширював російську пропаганду та діяв на шкоду інформаційній безпеці України. Суд прийняв рішення про арешт з правом внесення 4 млн грн застави.

«Слідчі СБУ зібрали великий масив інформації щодо протиправної діяльності зловмисника. Використовуючи ЗМІ, зрадник підтримував злочинні дії країни-агресора. Проведені лінгвістичні експертизи встановили, що своїми висловлюваннями і закликами псевдоексперт умисно посягав на суверенітет нашої держави. Окрім цього, він займався дискредитацією державної політики та умисно нівелював події на Сході України», – повідомили в управлінні СБУ у Львівській області.

Читайте також: 15 років або довічне. В Україні посилили покарання за держзраду та диверсію

Таку інформаційну пропаганду використовували російські медіа для виправдання злочинних дій російської федерації щодо України. Наразі зловмиснику повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. За вказане правопорушення Глібу Ляшенку загрожує до 15 років ув’язнення.

Додамо, що за даними «Детектор Медіа», Гліб Ляшенко заявляв, що у російській агресії винна Україна: «8 лет Россия просила и даже умоляла Украину изменить свой курс [...] Украина 8 лет отказывалась. И вот результат». Він натякав, що у війни є серйозніші причини, ніж просто бажання Росії загарбати території та вбити мільйони українців. Блогер пропонував Україні капітулювати, а також покладав відповідальність за кожного вбитого росіянами українця на Зеленського.

За інформацією Тexty.org.ua у 2018 році Гліб Ляшенко почав фігурувати як політичний експерт. У своїх коментарях висловлював підтримку Медведчуку та Рабіновичу, негативно висловлювався про політику експрезидента Петра Порошенка, президента Володимира Зеленського, а також Юлії Тимошенко. Гліб Ляшенко родом з міста Енергодар, жив у Києві.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!