Арештована коляда. СБУ відкрила архів про переслідування українських колядників у Львові

2596 0
Після коляди 1972 року дразу почалися обшуки та затримання в Києві та Львові. Серед арештованих за справою «Блок» були Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, онука Івана Франка Зіновія, Іван Світличний та інші.
Фото: Архів СБУ

Фото: Архів СБУ

20 документів про різдвяний вертеп 1972 року, відразу після якого почалась одна з наймасштабніших операцій КҐБ проти дисидентів, опублікували у вільному доступі на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху. 

Читайте також: Опісля були арешти. Як Василь Стус та Ігор Калинець ходили з вертепом у Львові. Фото 

Перші дні 1972 року українська інтелігенція зустріла різдвяною колядою, яка була заборонена. Серед колядників — Василь Стус, Ірина Калинець, Михайло Горинь, Стефанія Шабатура та інші українські митці. 

Різдвяна коляда у Львові учасники і глядачі. Зліва направо Марія Садовські, Михайло Горинь, Ірина Стасів-Калинець

Світлини з львівської квартири Стефанії Шабатури стали речовими доказами проти репресованих у справі «Блок».  

Спільне фото колядників у Львові. 1972 рік

Читайте також: Як у Львові святкували Різдво, коли воно було забороненим. Спогади Ігоря Лиля

Як повідомляє СБУ, вже 13 січня 1972 року КДБ відзвітувало секретарю ЦК Компартії України Шелесту про офіційний початок операції. Розпочались обшуки та затримання в Києві та Львові. Серед арештованих за справою «Блок» були Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, онука Івана Франка Зіновія, Іван Світличний та інші.

Репресії тривали і згодом. На початку 1974 року на ім’я нового секретаря ЦК Компартії України Щербицького було направлено секретний донос про підготовку «окремими націоналістично налаштованими особами новорічних колядок».

Радянська влада прослуховувала телефонні розмови, стежила, посилила загони міліції та «дружинників» у місцях появи колядників. Однак попри це багато людей все одно зберігали вірність традиціям.

Детальніше про вертеп 1972 року читайте у матеріалі.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!