Археологи дослідять залишки синагоги в центрі Львова

3728 1
Цього тижня розпочнуть другий етап реалізації проекту «Простір Синагог».
фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

Цього тижня у Львові розпочнуть реалізацію другого етапу проекту «Простір Синагог», що на вул. Староєврейська, 37. Він стосуватиметься території Великої міської синагоги, на якій зараз розташований літній майданчик ресторану «Пструг, хліб та вино». Про це під час брифінгу повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У центрі Львова археологи розкопали каналізацію XV століття

«Проект передбачає археологію, проведення ґрунтовних археологічних досліджень цієї ділянки. Треба дізнатися, що збережено під землею, і на основі цього розробити проект впорядкування території», — каже вона.

За її словами, роботи триватимуть приблизно два місяці. Як розповів директор «Рятівної археологічної служби» ІА НАН України Олег Осальчук, археологи мають розкрити залишки фундаментів Великої міської синагоги, з’ясувати її планувальну структуру та дослідити попередню готичну синагогу.

Археологія і реалізація «Простору Синагог» фінансується з коштів міського бюджету та Євросоюзу згідно з проектом ReHERIT «Спільна відповідальність за спільну спадщину». На археологічні дослідження передбачено 495 тис. грн, а загальна вартість проекту становить півмільйона євро. Партнерами проекту є ЛМР, міська рада Умані, Центр міської історії та Лабораторія міського простору.

Читайте також: У центрі Львова археологи знайшли кераміку ХІІІ століття. Відео

Нагадаємо, що перший етап завершили у 2016 році. Тоді львів’янам представили законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

Ольга Коваль


Читайте також:
31 Травня, 2019 10:59
Владислав Проект в якому робимо археологічні дослідження називається ReHERIT "Спільна відповідальність за спільну спадщину"
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!