Археологи виявили давнє житло слов’янського часу і господарські споруди під час розкопок біля Львова

1625 0
Нині науковці Рятівної археологічної служби розпочали розкопки на території пам'ятки, частину якої забудує ТзОВ «Сан Марко Сіті».
фото: ндц рас

фото: ндц рас

На території Сокільницької сільської ради тривають розкопки багатошарової пам’ятки Сокільники-1, що потрапляє у межі будівництва нового кварталу. Уперше виявили та дослідили її ще у 1975 році. Археологам вдалось виділити на ній три різночасові поселення: ранньозалізного часу (1 тис. до н.е.), зубрицької культури (3 – 4 ст. н.е.) та райковецької культури (8-9 ст. н.е.). 1991 року пам’ятку офіційно внесли у реєстр. Нині науковці Рятівної археологічної служби розпочали розкопки на території пам'ятки, частину якої забудує ТзОВ «Сан Марко Сіті».

Як повідомили у НДЦ «Рятівна археологічна служба», археологи на замовлення підприємства дослідили близько 2 тисяч кв. метрів та виявили понад 40 об’єктів, зокрема давні житла слов’янського часу, господарські споруди та наземні конструкції, від яких залишились сліди стовпових ям. 

Читайте також: Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

Серед вивчених об’єктів – три напівземлянкові житла, які були типовими для представників празької культури. Зазвичай, вони мали площу 6-20 кв. метрів, двосхилий дах, обшитий соломою і очеретом, печі, складені з каміння. В одному з таких будинків у Сокільниках знайшли косу-горбушу того часу.

«Празька культура  найбільш рання з культур, які чітко пов'язують зі слов'янами. Поселень представників цієї культури в околицях Львова є доволі мало. Вважається, що слов'яни становили частину черняхівської культури, а зараз на пам'ятці Сокільники-1 вперше трапляються одночасно матеріали зубрицької культури (пізньоримського часу), празької та райковецької. Тобто маємо майже безперервне проживання від 3 до 9 століття», – додає науковий співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв. 

Додамо, що, за даними аналітичної системи Youcontrol, «Сан Марко Сіті» зареєстроване у 2019 році у селі Солонці на Львівщині. Керівником організації є Роман Пелех, а кінцевим бенефіціарним власником та засновником – Олександр Марко. Останній – підприємець, депутат Львівської районної ради від «Свободи». У Сокільниках він зводить 7-поверховий житловий комплекс з підземним паркінгом. Розмір статутного капіталу становить 5 000,00 грн. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!