Через відсутність опорного плану «Avalon» дозволили відновити будівництво в центрі Львова

5868 0
Своїм рішенням Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Мінкульту про заборону будівництва ЖК «Avalon Prime» на перетині вул. Кастелівка – вул. Академіка Сахарова.
фото: лун

фото: лун

Через відсутність історико-архітектурного опорного плану у Львові суд скасував заборону Мінкульту на будівництво житлового комплексу «Avalon Prime». Його почали зводити на перетині вул. Кастелівка – вул. Академіка Сахарова, поруч із Парком культури імені Богдана Хмельницького.

Читайте також: Львів поділять на 28 підрайонів. Що це означає та як вплине на забудову міста

Своїм рішенням Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Міністерства культури та інформаційної політики України про заборону будівництва житлового комплексу «Avalon Prime» на перетині вул. Кастелівка – вул. Академіка Сахарова. Про це пишуть «Наші гроші. Львів»Припис про зупинення будівництва ЖК «Avalon Prime» Міністерство культури винесло у січні цього року.

Серед аргументів на користь скасування рішення – відсутність меж історичного ареалу Львова. Суддя Наталія Грень зазначила, що момент винесення припису Міністерство культури не мало підстав вважати, що будівництво ведуть в історичній частині міста, адже ні історико-архітектурний опорний план, ні межі історичного ареалу не затверджені, як того вимагає законодавство. Їх затвердити, має Міністерство культури та інформаційної політики України.

Додамо, ТОВ «Еліт дім» отримало містобудівні умови та обмеження на будівництва ЖК «Avalon Prime» в червні 2019 року. Згідно з МУО, житловий комплекс матиме 26 метрів висоти. Однак проєкту будівництва у відкритому доступі немає, а продаж квартир ще не розпочали. За даними сайту Лун.ua, станом на лютий 2021 року генпідрядник звів вже п’ять поверхів будівлі.

Читайте також: 25-метровий готель на площі Міцкевича проєктуватимуть поляки

Левова частка компанії «Еліт дім», а саме 75%, належить ТОВ «Авалон Інкомпані» Алли Шамової. Це − одна з багатьох компаній будівельної групи «Avalon», основним власником якої називають Юрія Федоріва. Ще по 12,5% «Еліт дім» володіють Володимир Кушнір і Руслан Мінтенко.

Нагадаємо, ще з 1 січня минулого року всю проєктну документацію на нове будівництво в історичних місцях мали розробляти відповідно до історико-архітектурних опорних планів. Львів свій план мав отримати на початку 2020-го. Тоді керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповідала, що Львів поділять на 28 комплексних охоронних зон, а забудови – на кілька категорій: цінну, дисонуючу, компенсаційну та малоцінну. Але план досі перебуває на повторному погодженні в області і ще навіть не дійшов до Мінкульту.

Детальніше про те, чим місту загрожує відсутність опорного плану та чому з цим може зволікати влада, >Tvoemisto.tv розповідав голова Львівського обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!