Автокрісла в таксі: роз’яснення поліції та юриста

4313 0
Якщо пасажир хоче пристебнути дитину, така можливість повинна бути.
ілюстративне фото: Вікна

ілюстративне фото: Вікна

Від сьогодні, 20 листопада, почав діяти закон, що передбачає штрафи за порушення правил перевезення дітей в автотранспорті. Tvoemisto.tv попросило патрульну поліцію, що має виявляти правопорушення, та юриста роз’яснити, як працюватиме закон.

Речниця патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій каже, що спеціально зупиняти усі автівки і перевіряти, чи дитина перевозиться в автокріслі.

«Якщо виявимо правопорушення, то притягнемо до відповідальності. Це буде на розгляд патрульного поліцейського, який на місці оцінить ситуацію, чи спецзасіб – а їх є дуже багато – забезпечує безпеку дитині. Тобто чи пасок не прилягає до шиї і батьки впевнені, що в разі ДТП дитина не вилетить чи не травмується паском. Головне, щоб дитина була пристебнута», – говорить Катерина Рибій.

Читайте також: Чи вплинуть штрафи за відсутність автокрісла на львівські таксі

Спецзасоби, говорить речниця патрульної поліції, можуть бути різні, але вони обов’язково мають бути сертифікованими.

Щодо автокрісел чи бустерів і таксі, то, за словами Катерини Рибій, є закон і таксисти мають його дотримуватись.

«Вони мали час, щоб адаптуватись. Є різні можливості, різні засоби. Забезпечити безпеку реально можливо. Є закон, якого треба дотримуватись», – говорять в поліції.

Львівський юрист Ярослав Іваницький пояснює, що у п. 2.3. ПДР та у п. 156 «Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» йдеться про право (а не обов'язок) пасажира не пристібатися.

«А якщо пасажир хоче пристебнутися і пристебнути дитину, а не перевозити її на руках, то обов’язковість автокрісла, на мій погляд, безальтернативна і тоді жодної колізії немає», – говорить Ярослав Іваницький.

Читайте також: Що може відбуватися з дитиною в авто без автокрісла під час аварії. Моделювання, відео

Окрім того, додає юрист, відмовити дорослому із кількома дітьми у перевезенні є неправомірно, адже пункти 153-154 «Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» дає вичерпний перелік ситуацій, коли у перевезенні може бути відмовлено.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!