Політична реклама

Автомобілі можуть обладнати радарами

1617 0
Європейські вчені створили мініатюрну радарну систему у формі квадрата. Довжина кожної сторони радара лише 1,5 см, а вартість - 1 євро. Мініатюрність і дешевизна пристрою дозволять встановлювати його як у автомобілі, так і в смартфони.

Таким чином, водії авто матимуть змогу за допомогою міні-радара виявляти пішоходів і перешкоди на дорозі. Крім того, прилад можна буде застосовувати в промислових і військових роботах. Він допоможе орієнтуватися у просторі та складати тривимірні карти навколишнього середовища, - пише "ТВі".

Очевидно, що популярним міні-радар зможе стати і в мобільних телефонах чи інших портативних електронних пристроях, наприклад, планшетних комп'ютерах. Учені стверджують, що їхній винахід зможе доволі точно визначати відстань до об'єкта і швидкість руху, якщо той рухатиметься.

У проекті Success, в рамках якого вели розробку мініатюрного радара, були задіяні науковці та фахівці з дев'яти академічних та індустріальних європейських установ, які три роки працювали над реалізацією міні-радара у вигляді мікросхеми-чипа за підтримки Єврокомісії, яка забезпечила фінансування у розмірі 3,9 мільйона доларів.

"Нашим завданням було мінімізувати розміри радарної системи. І нам вдалося досягти мінімальних на сьогодні розмірів, змусивши радар працювати на частоті, що перевищує 100 ГГц", - розповідає Крістоф Шейтт (Christoph Scheytt), співробітник компанії IHP Microelectronics, яка займалася питаннями мініатюризації майбутнього пристрою. "Ми перемістилися в сферу таких високих частот, а не використовували більш низькі тому, що на високих частотах потрібні антени менших габаритів", - пояснив він.

Працюючи на частоті 120 ГГц, на довжині хвилі приблизно 2,5 мм, чип-радар може доволі точно визначити відстань до об'єкта. А при використанні допплерівського ефекту радарна система може виявити рухомі об'єкти й обчислити їх швидкість із високою точністю. Кожен чип-радар коштує близько 1 євро, що вказує на дешевизну використаних технологій.

Структуру радара-чипа розробили фахівці компанії IHP Microelectronics, а дослідники з Технологічного інституту Карлсруе (Німеччина) забезпечили розробку антен радара й інтеграцію всіх його компонентів у єдине ціле.

Наразі кілька учасників проекту Success мають намір почати використовувати технологію у власних цілях і готуються до розгортання виробництва мініатюрних радарів. Серед цих організацій є компанії Bosch, Silicon Radar, Selmic і Hightec.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!