Політична реклама

Автомобільні шини стануть дорожчими

1398 0
В Україні вводиться платіж за утилізацію автомобільних шин. Уряд прийняв постанову, яка зобов'язує імпортерів і виробників відраховувати на ці потреби не більше 5% її вартості.

Виробники кажуть, що, хоча їм і доведеться в зв'язку з введенням нового платежу збільшити вартість покришок, підвищення буде незначним, а ефект для екології та економіки очевидним.

Плата за утилізацію шин вводиться згідно зі змінами до постанови #915 «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини», за інформацією www.kommersant.ua, повідомив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. За його словами, документ був прийнятий на минулому тижні.

«Сьогодні країна завалена шинами, їх утилізація не проводиться. Тепер відкриються заводи з утилізації шин, що дозволить очистити величезні території і припинити спалювання покришок, яке забруднює повітря »,- відзначив міністр. За його словами, перероблені шини будуть використовуватися в промисловості, наприклад для виготовлення гумової крихти, яка застосовується в дорожньому покритті.

Збір стягуватиметься ДП «Укрекоресурси», до чиєї компетенції зараз ставляться аналогічні збори на утилізацію тари і пакувальних матеріалів, уточнили в Мінекології. «Ця компанія буде збирати кошти в імпортерів та виробників. Вона ж проведе тендер з вибору компаній, які організують утилізацію шин »,- пояснив заступник директора департаменту екологічної безпеки Мінекології Олександр Посмітний. За його словами, переможець тендеру буде укладати контракти з великими власниками автопарків на передачу старих шин для утилізації. За словами Миколи Злочевського, в Мінекології звернулися близько п'яти інвесторів, готових будувати заводи з переробки шин в Україну.

Виробники автомобільних шин говорять, що у зв'язку з введенням нового платежу їм доведеться збільшити вартість своєї продукції. «Але підвищення буде невеликим - порівнянним з розміром платежу, і ми постараємося збільшувати ціни плавно. Якщо кошти від цього платежу будуть використані за призначенням, ефект для екології та економіки очевидний »,- говорить гендиректор«Дніпрошини » Роман Науменко. Виходячи зі ставок, зазначених у постанові, збір на утилізацію шин не буде перевищувати 5% їх вартості. Документом передбачається затвердити таку плату за утилізацію: для пасажирського автотранспорту (не більше 17,5 дюйма) - 17 грн,. понад 17,5 дюймів - 92 грн. Для вантажного автотранспорту (не більше 17,5 дюйма) - 92 грн., Понад, але не більше 300 кг - 210 грн., Понад 300 кг - 580 грн. Для сільськогосподарських машин (не більше 24 дюйма) - 92 грн., Понад - 210 грн. Виробники будуть вносити плату під час відвантаження продукції, а імпортери - при митному оформленні.

Організацією переробки зацікавлені і виробники шин. У «Дніпрошині» говорять, що можуть використовувати крихту для виготовлення гумових виробів. А компанія «Росава» в липні підписала меморандум з Київською облдержадміністрацією про будівництво в Білій Церкві екологічного комплексу по рециклінгу відпрацьованих покришок.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!