«Азовсталь» пробували деблокувати. Деталі

2637 0
Була одна спроба деблокади і вона відбулася після кількох тижнів блокади Маріуполя.
ЗАВОД "АЗОВСТАЛЬ" У МАРІУПОЛІ/ФОТО: З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

ЗАВОД "АЗОВСТАЛЬ" У МАРІУПОЛІ/ФОТО: З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Україна не тільки планувала, але й пробувала провести деблокаду заводу «Азовсталь» у Маріуполі, проте бійці, які висунулися у бік міста, зіткнулися з противом росіяни і змушені були відступити, пише УП.

Так, деблокада Маріуполя була можливою на перших етапах, але з кожним днем ставала все менш реальною. Президент Володимир Зеленський і верхівка командування армії, за даними УП, теж поділяли обережний оптимізм щодо можливості звільнення захисників «Азовсталі».

Читайте також: До Києва привезли тіла загиблих захисників з Азовсталі

Саме тому одна спроба деблокади була не лише спланована, а й втілена у життя. Вона відбулася після кількох тижнів кривавої блокади Маріуполя. Під загальним командуванням ГУРу з району Гуляйполя в бік Маріуполя вирушила група, яка мала прорватись у місто. У складі цього підрозділу була частина ГУРівців, частина військових із ЗСУ, частина бійців «Азову», включно з лідером «Нацкорпусу» Андрієм Білецьким.

Зазначимо, що спершу планувалося, що їм дадуть танків і бронемашин більше 80 одиниць, однак, коли дійшло до справи, то зібрали лише кілька танків, БМП і БТРів (до 20 штук). Попри це група все ж висунулась в бік Маріуполя. Вона пройшла близько 10-15 км, наштовхнулась на шалений захист і мусила відступити.

Щоб деблокада була успішною на підтримку українських сил мав би відбуватись одночасний зустрічний прорив маріупольського гарнізону, однак 4 квітня один батальйон 36-ої бригади раптово здався в полон, а потім несподівано командир 36-ої бригади Володимир Баранюк, нікого не попередивши, прийняв рішення піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Також, за словами командира «Азова» Дениса Прокопенка (Редіса), багато людей були кинуті напризволяще, і вони просто потрапили в полон.

Читайте також: Розвідники показали унікальні кадри доставки зброї на «Азовсталь». Відео

Нагадаємо, за словами президента України Володимира Зеленського, у російському полоні перебувають понад 2,5 тисячі захисників «Азовсталі». Визволенням цих полонених займається розвідка Міністерства оборони. Він наголосив, що не сприймає серйозно слова росіян і бойовиків «ДНР» про наступну долю полонених, і вважає це лише піаром. Окрім того, зауважив, що, на його думку, окупантам невигідно вдаватися до тортур щодо бійців з «Азовсталі», оскільки ті стали «публічними полоненими».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!