Балкони, які можуть впасти львів'янам на голову. Фото

3965 0
Інколи прогулятися по Львову, піднявши голову вверх, корисно не лише туристам, які бажають роздивитися пам’ятки архітектури міста, але й самим львів’янам. Але не для того, щоб помилуватися культурною спадщиною, а щоб вберегти себе. Адже над головами пішоходів звисають сотні аварійних балконів, які потребують негайного ремонту.
Фото: Tvoemisto.tv

Фото: Tvoemisto.tv

Минулого року ми писали про «Львів, який падає нам на голову» і балкони, які можуть обвалитися в будь-який момент. Цього разу журналіст Tvoemisto.tv пройшовся тим самим маршрутом по вулицях кн. Романа – Фредра – Саксаганського – Франка, щоб перевірити, як змінився стан цих аварійних балконів за цей час.

Балкон на вул. кн. Романа, 26 – один з тих, хто вже позбувся частини своєї конструкції. Зважаючи на те, що будівля з ним знаходиться біля зупинки громадського транспорту, де на автобуси 3А, 4А і 53 чекає чимала кількість людей, при більшому його обваленні, всі вони можуть постраждати. А поки під більший ризик потрапляють відвідувачі закладів, які знаходяться під ним. Адже зараз там влаштовано літній майданчик.

вул. кн. Романа, 26

Доволі небезпечно прогулюватися і по вул. Фредра. Аварійні балкони, якій можуть обвалитися в будь-який моменти, тут були ще минулого року. Те, що за цей рік вони чи їх частини не обвалилися, не свідчить, що така тенденція буде тривати і наступного року.

вул. Фредра, 2

Балкони на вул. Саксаганського теж не можуть похвалитися своєю цілісністю. Як і цей в будинку під №20. Хоч магазин під ним і зробив ремонт фасаду, але окремі елементи балкону вже встигли відвалитися.

вул. Саксаганського, 20

Найбільше аварійних балконів в цьому списку – на вул. І. Франка. І не тільки тому, що вона довша, порівняно з попередніми. Просто тут доволі багато таких балконів, які потребують ремонту і реставрації. І якщо вам здається, що в будинку №28 на цій вулиці все гаразд, то слід підняти голову вище.

вул. Франка, 28

Бракує окремих елементів підтримки балконів і в будинку №32. Хоча на першому поверсі там також провели ремонт фасаду.

вул. Франка, 32

Будинки на вул. Франка 57, 63, 82, 87, 89, 90 та 96 теж в будь-який момент можуть опинитися на тротуарі, якщо не зайнятися їх ремонтом.

вул. Франка, 57

вул. Франка, 63

вул. Франка, 82

вул. Франка, 87

вул. Франка, 89

вул. Франка, 90

вул. Франка, 96

І це добре, якщо балкон впаде і нікого не травмує, і ніхто «не втратить голову», як один з цих атлантів на вул. Франка, 43. Цей балкон, до речі, над входом в будинок.

вул. Франка, 43

Те, що балкони у Львові падають, чи власники квартир позбуваються їх самовільно, може свідчити ось це фото будинку №104 на вул. І. Франка.

вул. Франка, 104

Як розповіла голова Галицької районної адміністрації Ірина Іванчина, такі балкоин належать власникам квартири. Відтак відповідальність за них, у випадку нещасних випадків, теж нестимуть вони. Винятком є внутрішньобудинкові балкони, які є у загальному користувані мешканців будинку. В такому разі вони знаходяться на балансі ЛКП, яке обслуговує цей будинок.

Щодо балконів, які знаходяться в будинках, які є пам'яткою архітектури, то їх власники можуть частину коштів на їх реставрацію отримати з бюджету міста. Для цього слід звернутися в управління охорони історичного середовища. Так, в серпні Львівська міська рада писала про те, що цього року заплановано відреставрувати 13 балконів за такими адресами: пл. Осмомисла, 1 (1 балкон), вул. Герцена, 4 (4 балкони), вул. Просвіти, 6 (2 балкони), вул. Курбаса, 8 (1 балкон), вул. Замарстинівська, 3 (2 балкони); вул. братів Рогатинців, 45 (1 балкон), вул. Куліша, 33 (2 балкони). На це в бюджеті міста передбачили 900 тис. грн. Ще стільки ж дають партнери проекту GIZ. Але якщо ще минулого року реставрація балконів коштувала 15-25 тис. грн, то в 2015 році відновлення балкону на вул. братів Рогатинців, 45 оцінили у 88 тис. грн.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!