Банки штрафуватимуть за приховування повної інформації про вартість своїх послуг

1548 0
Ідеться про сайти фінустанов та їхню рекламу.
ілюстративне фото: sud.ua

ілюстративне фото: sud.ua

Нацбанк ухвалив нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на сайтах. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

За три місяці усі банки повинні надавати вичерпну інформацію про послуги на своєму сайті в уніфікованому форматі. Вони повинні вказувати повну вартість послуги, зокрема комісії третім особам та платежі за додаткові послуги (наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача), періодичність погашення кредиту, умови дострокового повернення, можливі штрафи у випадку невиконання клієнтом зобов’язань тощо.

Читайте також: Нацбанк спростив умови кредитування для ФОПів

Споживач, зайшовши на сайт будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо, а також легко порівняти послуги декількох різних банків.

Управління захисту споживачів фінансових послуг НБУ через три місяці почне контролювати дотримання банками цих вимог та щоденно моніторитиме їх. За нерозкриття інформації про послуги в повному обсязі у законодавстві передбачені штрафи від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен випадок.

Читайте також: НБУ запустить сайт про кредити для малого і середнього бізнесу

Через шість місяців на сайтах банків мають з’явитися калькулятори для розрахунку витрат або доходів від послуги.

Також через шість місяців запрацюють нові вимоги до розкриття інформації в рекламі. Реклама так само має містити істотні характеристики банківської послуги, зокрема інформацію про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо.

Окрім того, НБУ рекомендує фінансовим установам розробити автоматизовану базу даних, куди вноситиметься вся інформація про звернення громадян.

Читайте також: Що потрібно знати перед тим, як взяти кредит. Поради від Нацбанку

Також НБУ рекомендує банкам визначати відповідального співробітника за розгляд кожного звернення, проводити програми навчання працівників банку, які працюють з клієнтами, усувати виявлені під час звернення порушення, а також попереджувати подібні порушення щодо інших клієнтів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!