Політична реклама

Банки встановлять жорсткіші умови для позичальників

1564 0
Уряд запропонував змінити процедуру взаємодії позичальників і кредиторів у разі визнання кредитного договору недійсним. У такому випадку суд на прохання банку буде заарештовувати заставне майно боржника. І лише якщо позичальник встигне протягом 30 днів повернути борг, установа не буде стягувати заставу. Банкіри сподіваються, що це позбавить їх клієнтів стимулів для початку судових розглядів, пише «Комерсант-Україна».

Якщо позичальник не встигне погасити заборгованість, кредитор зможе звернутися в суд з позовом про стягнення арештованого майна. Ці норми будуть застосовуватися до компаній і фізичним осіб-підприємців.

Кредитні договори визнаються недійсними з різних причин, наприклад при видачі кредиту в іноземній валюті без наявності індивідуальної валютної ліцензії. Нове трактування наступних подій захистить інтереси банків.

«Структура кредитних зобов‘язань у проблемних позиках найчастіше характеризується тим, що стягнути борг банк може тільки за рахунок іпотечного або заставного майна. Визнання недійсним кредитного договору як основного зобов’язання тягне за собою також недійсність договорів, укладених для його забезпечення (договору іпотеки. — Ред.). Нерідко це призводить до того, що, втративши заставу, банк втрачає реальну можливість стягнути борг, — зазначає радник практики вирішення спорів юрфірми Integrites Анна Тищенко. — Новий законопроект кардинально змінює ситуацію».

Тому банкіри сподіваються на спад судової активності проблемних позичальників.

«Зміни дозволять банкам захиститися від недобросовісних позичальників, які шляхом зловживання правами намагаються уникнути виконання своїх зобов‘язань, зняти накладені обтяження і продати майно, передане банкам як забезпечення виконання власних зобов’язань або третіх осіб, — вважає начальник юридичного управління Ерсте Банку Євген Васілісін. — Думаю, що такий підхід охолодить запал деяких недобросовісних позичальників і зменшить їх бажання починати судові розгляди з вигаданим причин».

Позичальники більше не зможуть продавати застави, поки банки оскаржують рішення судів нижчих інстанцій.

«Якщо раніше, отримуючи рішення суду про визнання договору кредиту/застави недійсним, позичальник мав можливість продати заставу і уникнути виконання зобов'язань, то з введенням цієї норми такої можливості в нього не буде», — пояснює начальник управління по роботі з проблемною заборгованістю банку «Національний кредит» Андрій Вдовиченко.

Джерело: vkurse.ua 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!