Барвінок, бірюзові озера і скельний монастир. Топ-5 маршрутів зі Львова

50269 0
Львів’янам рекомендують заглянути у блакитне вікно, побувати на оборонній вежі та поблукати серед скель.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Цими вихідними можна із друзями, сім’єю відправитися у мандри недалеко від Львова – рідними просторами і побачити місцеві туристичні цікавинки. Директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт радить львів’янам кілька різнопланових маршрутів.

Озеро Барвінок у Новому Роздолі

Серед Стільського горбогір’я, неподалік Нового Роздолу знаходиться одне з наймальовничіших місць Львівщини – озеро Барвінок. Воно утворене в результаті перекриття дамбою річки Барвінок і оточене заповідними дубово-буковими лісами.

Озеро Барвінок має 5 відпочинкових пляжів. Воно простягається у 2-3 км і має глибину 3-8 метрів, проте є місця із впадинами до 9 метрів. В озері є багато риби: карпи, щуки, судаки, окуні, плотви, верховодки, а також водяться раки. Барвінок належить Українському товариству мисливців та рибалок.

Відео: Новий Роздiл, озеро Барвiнок з висоти пташиного польоту, аерофотозйомка

Доїхати до озера автомобілем можна приблизно за годину.

Верецький перевал

Верецький перевал – перевал в Українських Карпатах на межі Закарпатської і Львівської областей. Він розташований на розділі річок Стрий та Латориця, на висоті 841 метр над рівнем моря. Звідси відкриваються неймовірні гірські пейзажі, в тому числі на Боржавські полонини.

Перевал був свідком історичних подій. Тут у 1939 року польські прикордонники розстріляли біля 600 полонених захисників Карпатської України, вихідців з Галичини. У 2017 році на цьому місці відкрили меморіал.

Перевал також вважається визначним і для угорців, бо за літописними свідченнями саме через нього у 895 році угорські племена на чолі з князем Алмошем пройшли в Європу й оселилися в Панонії.

Відео Павла Великого

Дорога сюди автомобілем займе дві з половиною чи три з половиною години. Все залежатиме від обраного маршруту.

 

 Скельний монастир села Розгірче

У цьому карпатському селі знаходиться скельний монастир XIII-XIX ст., який є унікальним двоярусним печерним комплексом, на першому ярусі якого колись були видовбані в скелі-пісковику житлові і господарські споруди, а на другому була монастирська церква.

Із монастиря відкривається чудовий краєвид на навколишні хребти Сколівських Бескидів та річку Стрий. 

Відео Молодіжного туризму

Доїхати до монастиря машиною можна за годину та тридцять п'ять хвилин.

Бірюзові озера біля села Ясенів

Серед чудової природи Вороняцьких гір знаходиться унікальний природній об’єкт – карстові водойми «Сині вікна». Вони утворилися в результаті розчинення карбонатних порід водою. Через яскравий бірюзовий колір води, яка заповнила вапняковий карст, ці водойми називають бірюзовими озерами.

Синє Вікно розташоване в межах Бродівського району Львівської області, на південний схід від села Ясенева, на території національного природного парку «Північне Поділля».
 
Біля озер пролягає багатий на пам'ятки природи, архітектури та історії туристичний маршрут з Підгірців до Підкаменя — «Стежками Вороняцького кряжу». Саме озеро розташоване на узліссі за 1,5 км. Його довжина становить 43 м, а глибина сягає 14 м..
 
Автомобілем до бірюзових озер можна дістатися трохи більше як за півтори години
 

П’ятничанська вежа

П'ятничани знаходилися на торговому шляху зі Львова до Галича. З метою захисту тут збудували оборонну і спостережну вежу XIV-XV ст., яка зараз є частиною Музею-заповідника «П’ятничанська оборонна вежа». 

У 1995 року П'ятничанську вежу відкрили як музей. Експозиція музею розташована на другому та третьому ярусах  кам’яної надбрамної вежі. Тут виставили археологічні знахідки з території колишнього оборонного двору та відомі зразки мілітарної архітектури періоду Галицько-Волинського князівства. На пам’ятці відновлено звідний міст, який піднімається за принципом противаги. 

Відео Ігоря Мартиніва

Доїхати сюди можна за годину.

Інші місця, які Tvoemisto.tv радило відвідати, можна переглянути на цій мапі.

Фото: Restplace.com.ua, Demarcos.livejournal.com,

Prykarpattyatour.com, Wikimedia.org, Rivnefish, Край



 
 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!