Ресторани Львова перевірили на виконання «бездимного закону». Результати

2083 0
94,3% відвіданих кафе, барів та ресторанів Львова є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. Такі результати громадського моніторингу презентували 17 грудня у Львові антитютюнові активісти.
Фото: iiuytredcjkj.blogspot.com

Фото: iiuytredcjkj.blogspot.com

На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав, такий результат є позитивним, вважають вони, інформує прес-служба Львівської міськради. 

Нагадаємо, що подібна заборона впроваджена постановою Кабінету Міністрів України № 408 від 13 вересня 2014 року. Впродовж листопада 2014 року волонтери та активісти відвідали 35 закладів ресторанного господарства. Моніторинг охопив всі основні типи закладів: кафе (40%), бари та паби (20%), ресторани (40%). Учасники відвідували заклади переважно у вечірній час і фіксували результати спостереження. Активісти звертали увагу також на непрямі свідчення порушення закону, такі як: наявність попільничок, тютюнового диму та усний дозвіл працівників курити в приміщенні.

Лише у двох із перевірених закладах виявили порушення закону. А, відтак, за результатами моніторингу підготовлено 2 скарги до Управління захисту прав споживачів.

І хоча виконання «бездимного» закону у закладах громадського харчування у Львові не є стовідсотковим, в загальнонаціональному моніторингу Львів відноситься до міст з невеликим рівнем порушень.

Нагадаємо, що всеукраїнський моніторинг відбувся у 20 містах України, загалом було перевірено 925 закладів ресторанного господарства.

Картина порушень має територіальний характер та є неоднорідною: найбільше порушень виявлено у Києві (24%), Харкові (23%) й Чернівцях (20%); високими рівнем порушення відзначилися також Одеса (17%) та Суми (16%), Вінниця (12%), Запоріжжя (11%), Ужгород (7%). У той же час є міста, у яких не виявлено жодного порушення або рівень порушень непомітний. До таких міст, зокрема, належать Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Чернігів, Маріуполь. У межах 6% тримаються міста Дніпропетровськ, Луцьк, Львів, Житомир, Миколаїв, Полтава, Черкаси.

«У час, коли тимчасово відсутній державний контроль за дотриманням закону, сприяти його виконанню повинен кожен із нас. Ми закликаємо відвідувачів кафе, барів та ресторанів активно реагувати на факти куріння в приміщеннях закладів громадського харчування та захищати своє право дихати повітрям, вільним від тютюнового диму. Якщо ви бачите, що в закладі курять сигарети, кальян, або навіть електрони сигарети — це є порушення законодавства, не бійтесь покликати адміністратора закладу та зробити зауваження. Також ви можете залишити запис в книзі скарг і пропозицій чи навіть викликати міліцію. Відвідувачі мають право подати до суду скаргу на заклади, що дозволяють куріння», - наголосила координатор моніторингу Надія Пашкова.

Працівники кафе, барів та ресторанів Львова дякують відвідувачам за виконання антитютюнового законодавства і повагу до їх здоров'я, адже за специфікою роботи вони вимушені проводити по 8-10 годин всередині закладів.

«У бездимних приміщеннях працювати набагато легше та приємніше. Окрім того, як спеціаліст з кави, я хочу відмітити, що тютюновий дим повністю забиває смакові рецептори. Тоді просто неможливо відчути повний смак кави з усіма її нотками і отримати справжнє задоволення», - розповіла офіціантка кав'ярні «Світ кави» Христина Гіль.

«В грудні ми проводимо акцію «Дякую за повагу до мого здоров'я та дотримання законодавства» - фотографуємо працівників закладів та робимо для них святкові листівки, які вони можуть дати клієнтам разом із чеком. Ми запрошуємо заклади харчування приєднатись до ініціативи, щоб закріпити позитивний успіх Львова у виконанні закону, а відвідувачів – з повагою ставитись один до одного та дотримуватись антитютюнового законодавства, підтверджуючи таким чином репутацію Львова як гостинного європейського міста та культурної столиці України», - додала Тетяна Дурнєва, координатор програми «Місто без тютюнового диму».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!