Батькам на замітку. Якими мають бути норми освітлення у школах

11299 0
Пропонуємо інформацію про санітарні норми освітлення навчальних закладів.
фото: luxfon.com

фото: luxfon.com

Відповідно до ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» у школах має бути забезпечене належне  природне і штучне освітлення. Саме це є необхідною умовою збереження загальної та зорової працездатності, попередження розладів зору, – інформує Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Показником природної освітленості приміщень є коефіцієнт природної освітленості (КПО) – процентне відношення горизонтальної освітленості всередині приміщення до освітленості назовні з захистом від прямих сонячних променів. Найбільша освітленість у першій половині дня у всіх широтах спостерігається при східній і південній орієнтації вікон.

Для максимального використання денного світла і рівномірного освітлення навчальних приміщень слід:

– мити вікна регулярно (не рідше 3 разів на рік);

– на підвіконнях не дозволяється розташовувати вазони з високими квітами (висота не повинна перевищувати 15 см від підвіконня);

– вікна не дозволяється затіняти квітами, що в'ються, а також квітами великих розмірів (розташованих на підлозі). Квіти дозволяється розміщувати у підвісних вазонах на стінах приміщень або в кутах приміщень на підставках висотою до 70 см, що можна переміщувати;

– садити дерева не ближче 15 м, чагарники – не ближче 5 м від будівлі;

– не зафарбовувати віконне скло.

Лампи, що перегоріли, підлягають своєчасній заміні. Також заміні підлягають люмінесцентні лампи у разі створення під час роботи шуму, миготіння та стробоскопічного ефекту.

В Україні з вересня до травня необхідно підвищувати рівень освітлення навчальних приміщень за допомогою штучного освітлення. Штучне освітлення приміщень шкіл може бути забезпечено люмінесцентними лампами та лампами розжарювання з відповідною арматурою, яка повинна давати розсіяне світло, бути безпечною та надійною.

Рівень штучного освітлення навчальних приміщень шкіл при використанні ламп розжарювання 150 лк і 300 лк при лампах люмінесцентних. В кабінетах креслення, майстернях рівень штучного освітлення повинен бути відповідно 200-400 лк, 300-500 лк. В одному приміщенні не слід використовувати одночасно люмінесцентні лампи і лампи розжарювання.

У навчальних приміщеннях світильники слід розміщувати в 2 ряди паралельно до лінії вікон на відстані 1,5 м від зовнішньої і внутрішньої стін, 1,2 м — від класної дошки, 1,6 м — від задньої стіни. Відстань між рядами світильників повинна бути 2,5-2,65 м.

При освітленні приміщення люмінесцентними лампами повинно бути передбачено додаткове освітлення класної дошки спеціальними лампами із світильниками несиметричного світлорозповсюдження; при освітленні лампами розжарювання — додаткові лампи. Рівень освітлення класної дошки повинен становити не менше 500 лк при освітленні люмінесцентними лампами та не менше 400 лк – при лампах розжарювання.

Гігієнічне нормування освітлення передбачає створення оптимальних умов для роботи очей. Недостатня і неправильна освітленість призводить до прогресуючого погіршення здоров'я, зниження працездатності, підвищення нервово-психологічної напруги, стомлюваності.

Особливо стимулює роботу мозку денне світло. І якщо його достатньо, додаткове освітлення не вмикається. Сонячне світло тонізує і зміцнює організм, підвищує загальну опірність захворюванням, створює умови, необхідні для нормального росту і розвитку дітей і підлітків.

Вікна навчальних приміщень обладнуються: регульованими сонцезахисними пристроями типу жалюзі, тканинними шторами світлих тонів, що поєднуються з кольором стін, меблів. Штори з полівінілхлоридної плівки не використовуються. У неробочому стані штори необхідно розміщувати в простінках між вікнами. Для обробки навчальних приміщень використовуються оздоблювальні матеріали та фарби, що створюють матову поверхню.

Освітленість визначають за допомогою люксметрів – Ю – 116, Ю – 117, ДЕ 3350. Заміри повинен проводити кваліфікований спеціаліст атестованої та акредитованої лабораторії. Проводити вимірювання освітленості в навчальних приміщеннях рекомендовано не менше 1 разу на рік.

Для проведення замірів освітленості можна звернутися у Львівський міський відділ ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС України» (вул. Б. Лепкого, 8).

Якісні світильники чи лампи, зокрема, ви можете знайти у компанії Pikartlights. Світильник Pikartlights ідеально впишеться в інтер’єр, додасть елегантності простору. Якщо у каталозі ви не знайдете потрібну вам лампу, майстри зможуть переробити її під індивідуальне замовлення. Детальніше про колекції та асортимент – на сайті Pikartlights.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!