Батьків попереджають про незаконний збір коштів на підручники

3325 0
Міністерство освіти і науки звертається до керівників навчальних закладів та працівників місцевих органів управління освітою з проханням не збирати коштів з батьків учнів 4-х та 7-х класів на придбання підручників. Про це йдеться у відповідному листі освітнього відомства.
фото: osvita.ua

фото: osvita.ua

Зокрема, у Міністерстві освіти і науки наголошують, що до відомства надходять звернення від батьків учнів та педагогів щодо того, що окремі керівники навчальних закладів та працівники місцевих органів управління освітою спонукають до збору коштів з батьків на придбання підручників.

У МОН повідомляють, що після завершення Конкурсу оригінал-макетів підручників для 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів матеріали та результати конкурсного відбору будуть предметом розгляду колегії Міністерства освіти і науки, що відбудеться у червні. На підставі рішення колегії будуть видані відповідні накази Міносвіти про надання підручникам грифа та про затвердження переліку підручників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету.

Вартість підручників залежатиме, першою чергою, від вартості паперу, поліграфічних послуг, а також їхніх накладів, що будуть уточнені після підведення результатів конкурсного відбору навчальними закладами оригінал-макетів підручників.

Читайте також: З'явилась безкоштовна українська абетка. Де завантажити?

У відомстві нагадують, що у 2015 році забезпечення підручниками учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюватиметься згідно із законом від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким встановлено, що держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками лише учням шкіл із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям".

Придбання підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів за кошти державного бюджету здійснюватиметься шляхом проведення відповідних тендерних процедур. Механізм забезпечення підручниками згідно із зазначеним законом України натепер розробляється.

«Також Міністерство освіти і науки України підготувало фінансові розрахунки щодо виділення з державного бюджету додаткових коштів для забезпечення учнів підручниками. Відтак, є неприпустимим та передчасним збір з батьків будь-яких коштів на придбання підручників», - наголошують у Міністерстві освіти і науки.

Джерело: osvita.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!