Батьківська дилема: чи здавати гроші на ремонт школи?

3431 0
Ремонт у навчальному закладі коштом батьків – останнім часом звична справа. Але наскільки вона законна й які наслідки може мати відмова здавати гроші, замислюються чи не всі мами й тати. Пропонуємо компетентні питання-відповіді.
фото: dobrenok.com

фото: dobrenok.com

«В школі збирають гроші на ремонт, чи маю я здавати?

Усі батьки мають знати: все, чого потребує навчальний заклад – ремонти, канцелярія, мийні засоби тощо – має бути зафіксоване в бюджетному запиті. Цей документ створюють щороку і подають до районного управління освіти для формування кошторису школи.

Якщо відповідні потреби були прописані в бюджетному запиті, але не профінансовані з місцевого державного бюджету, навчальний заклад може звернутися до благодійників, якими в тому числі можуть стати батьки учнів.

Оприлюднення інформації про перелік потреб та їх вартість, які пропонують профінансувати благодійним коштом, є обов’язковим. Так само, має бути зазначене коло осіб, які використовуватимуть цю допомогу.

Що робити:

- Запитати в керівництва навчального закладу, чи потреба в ремонті прописана в бюджетному запиті.

- Звернутися до районного управління освіти із запитом про наявність або відсутність коштів на проведення цього конкретного ремонту. Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов’язує його відповісти упродовж 5-ти днів.

- Якщо пересвідчились у відсутності корупційних ризиків, самостійно ухваліть рішення про участь у фінансуванні ремонту.

- Вимагати від навчального закладу оприлюднення інформації про те, що саме хочуть відремонтувати, вартість проекту та для кого це робитимуть.

«Хочу все одно долучитися до ремонту. Як краще це зробити?»

Найкращий спосіб – допомогти грошима або товарами.

Якщо хочете допомогти фінансово:

Виключно у безготівковій формі. Батьківські комітети не мають права змушувати до благодійництва готівкою.

- Наполягайте на перерахуванні коштів на спеціальний рахунок навчального закладу в Держказначействі. Тільки за таких умов цільове використання грошей є обов’язковим для керівництва школи, за яке воно нестиме персональну відповідальність.

- Будь-яка фіксація сум пожертв є незаконною. Якщо вимагають сплатити конкретну суму – скаржтеся правоохоронцям.

Не менш корисною може бути підтримка ремонту наданням конкретних товарів:

Вимагайте укладання договору пожертви із конкретним зазначенням в ньому напрямків її використання. Це забезпечить законне право контролю за використанням пожертви.

- Адміністрація навчального закладу та балансоутримувач (районне управління освіти) повинні створити спеціальну комісію і скласти акт прийому-передачі. Це стосується усіх матеріалів і комплектуючих, що будуть використані в ремонті.

Читайте також: Українці зможуть самостійно обирати педіатра для дітей

«Якщо я не здам кошти, чи можуть дитину відрахувати зі школи?»

Ні! Якщо навчальний заклад ставить такі умови, він порушує:

- право на добровільність благодійного внеску (ЗУ «Про благодійну діяльність...», ст. 1);

- право на доступність та безоплатність освіти в навчальних та комунальних закладах (Конституція України, ст. 53, закон України «Про освіту» ст. 3);

- статті Кримінального кодексу України (ст. 189, 191, 354, 368, 369-2).

Що робити? Письмово повідомити про факт погрози районне управління освіти, органи прокуратури та Національної поліції з посиланням на згадані статті законодавства.

Читайте також: Львів'яни можуть допомогти одній зі шкіл отримати безкоштовний ремонт приміщень

Довідка. Громадська організація «Перспективи Києва» займається здійсненням громадського контролю за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування, забезпеченням суспільного реагування на їх протиправні рішення та підвищення прозорості в їх діяльності. 

Джерело: інфографіка ГО «Перспективи Києва»

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!