«Не ігноруйте симптоми». На Львівщині зросла кількість хворих на Covid-19 школярів

7622 0
Якщо бачите, що в дітей підвищилася температура, є задишка, погане самопочуття чи кишкова інфекція – відразу звертайтеся до сімейного лікаря.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Львові та на Львівщині серед захворілих та госпіталізованих на коронавірусну інфекцію побільшало дітей. За словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ореста Чемериса, діти мають важкі пневмонії та суттєве ураження легень.

Читайте також: На Львівщині у хворих на коронавірус дітей стали виявляти цукровий діабет

Як зазначив Тvoemisto.tv заступник головного лікаря Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» з хірургічної роботи Богдан Мальований, станом на сьогодні, у їхній лікарні перебуває 22 дитини із підозрою на коронавірус, з них у 14 Covid-19 підтверджений, інші очікують на результат.

«Серед госпіталізованих діти різного віку – від 4 місяців до 17 років. Загалом, 22 дитини. Це досить багато, адже за увесь час карантину найбільша кількість одночасно госпіталізованих у нас складала 25 дітей. Наближаємося до цієї позначки», – каже лікар.

За його словами, хворих дітей почало більшати тиждень тому. Їхній стан не важкий, у реанімації нікогоне має, проте у більшості середня важкість.

Читайте також: Коронавірус став агресивнішим. Львів’ян закликають дотримуватися карантину

«Останнім часом до нас поступають діти з різними станами – і ті, які вдома лікувалися з два тижні, а потім їм стало гірше і їх госпіталізували, і ті, в кого стрімко почалися проблеми зі здоров’ям – висока температура, утруднене дихання чи дихальна недостатність, задишка, ознаки пневмонії. Також зараз побільшало пацієнтів, в яких поміж іншим діагностуємо порушення кишково-шлункового тракту», – розповів Богдан Мальований.
 

У десятьох дітей після перенесеного Covid-19 первинно виявили цукровий діабет. Раніше, за словами лікаря, цього не було, або принаймні не так масово. Зараз це дещо насторожує.

Загалом, від початку карантину в ОХМАТДИТі вже пролікували 596 дітей з коронавірусом.

Як наголосив Богдан Мальований, зупинити коронавірус зможе вакцинація. Та оскільки діти наразі не внесені до переліку тих, кого будуть вакцинувати, батькам та дітям варто бути більш уважними до здоров’я.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Сovid-19 на Львівщині

«Якщо бачите, що в дітей підвищилася температура, є задишка, погане самопочуття чи кишкова інфекція – відразу звертайтеся до сімейного лікаря. Уже далі, при потребі, вони або скерують в лікарню, або ні. Не ігноруйте симптоми і не займайтеся самолікуванням», – зазначив Богдан Мальований.

Довідково

Що варто знати батькам про коронавірусну інфекцію Covid-19 та як реагувати, щоб убезпечити свою родину від хвороби:.

Інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь.

Що робити:

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук)
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення
  • важливо уникати місць масового скупчення людей.

Симптоми інфекції: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині; у деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. У складних випадках інфекція може викликати пневмонію. У деяких випадках ця хвороба може бути смертельною, однак переважно це відбувається з людьми середнього чи похилого віку, що мають супутні захворювання.

Що робити:

у разі підвищеної температури дитина має залишитися вдома до повного одужання та одразу отримати консультацію сімейного лікаря.

Як правильно поводити себе в умовах поширення вірусу

  • мити руки щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук
  • під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку потім необхідно викинути; чхати також правильно у згин ліктя
  • не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар, уникати будь-якого тісного контакту з ними
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів/

Маски не допомагають убезпечити себе від вірусу, вони допомагають лише в тому разі, коли маску носить хвора людина.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!