Байден заявив, що росію не треба визнавати країною-спонсором тероризму

1486 0
Раніше рф заявляла, що оголошення її країною-терористом зіпсує дипломатичні відносини зі США або навіть розірве.
Фото: dw.com

Фото: dw.com

Президент США Джо Байден заявив, що російська федерація не повинна бути визнана державою-спонсором тероризму. Про це він сказав у коментарі журналісту у Білому домі, повідомляє Reuters.

Зокрема, на питання, чи росія має бути визнана державою-спонсором тероризму, Байден відповів: «Ні».

Читайте також: США допомагали Україні готуватися до контрнаступу

Раніше росія заявляла, що у разі оголошення її «державою-спонсором тероризму» дипломатичні зв’язки зі США будуть дуже сильно зіпсовані та навіть можуть бути розірвані.

Як пише УП, у разі оголошення рф державою-спонсором тероризму уряд США повинен буде обмежувати іноземну допомогу, скоротити експорт та продаж оборонних товарів, встановлювати контроль над експортом товарів подвійного призначення та багато іншого.

Це також «має на увазі інші закони про санкції, які карають осіб і країни, які беруть участь у певній торгівлі з державами-спонсорами», що означає, що США, можливо, доведеться розширити свої санкції набагато ширше, ніж на певні російські сектори  економіки. Поточні чотири держави, визначені США спонсорами тероризму, – Куба, Північна Корея, Іран і Сирія – торгують зі світом набагато менше, ніж росія.

Американська влада не наважувалася вносити СРСР до цього списку навіть у часи Холодної війни. 

Читайте також: На чий бік стане світ? Аналіз промов Зеленського та путіна з початку великої війни

Нагадаємо, що 1 березня президент Володимир Зеленський закликав лідерів світу визнати росію державою-терористом після того, як рф завдала ракетного удару по центральній площі Харкова. 24 червня комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію визнати Росію державою-спонсором тероризму. Через місяць спікер Палати представників США Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити Росію державою-спонсором тероризму — інакше це зробить Конгрес.

Згодом, 13 серпня у москві заявили, що визнання США її країною-терористом зіпсує дипвідносини або навіть розірве їх.

Крім того, джерела видання Washington Post зазначають, що Зеленський закликав Байдена визнати рф державою-спонсором тероризму.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!