Бескидський тунель: 2 км колії крізь скелі за 102 млн євро

3295 0
Бескидський тунель – транспортний коридор з Львівщини до Закарпаття та Європи. Його будівництво триває вже два роки і триватиме ще щонайменше стільки ж. Тунель довжиною 1,8 км обійдеться у 102 млн євро. Для чого Львівщині такий масштабний та дорогий проект – в ефірі Tvoemisto.tv розповів начальник Львівської залізниці Богдан Піх.

«За останні роки таких масштабних будівельних об’єктів в Україні в системі залізничного транспорту не було. Вартість будівництва – 102 млн євро. Старий Бескидський тунель, який зараз ще діє, – знаходиться на п’ятому пан’європейському транспортному коридорі. Він – одноколійний. Це – вузьке місце цього коридору. Довжина тунелю там майже 2 кілометри. Він збудований 130 років тому і визнаний аварійним. Тому виникли потреба збудувати новий тунель, він буде двоколійним», – розповів Богдан Піх.

З його слів, у воєнні роки тунель підривали в трьох місцях: посередині і в порталах. Будували тунель ще за Австро-Угорщини, коли розмір рухомого складу був менший.

«50 років тому проводили електрифікацію цієї дільниці: зі Львова через тунель в Закарпаття і в Європу. Туди треба було пропустити електровози і контактний провід, а це, в свою чергу, вимагало збільшення тунелю. Відтак, розібрали нижню його частину, аби понизити колію. Це спричинило певні деформації стінок. За час експлуатації він став аварійним. Наразі це головний транспортний напрямок між Україною і Європою – до Угорщини, Словаччини, Румунії і далі. Все, що йде через Карпати в Європу чи з Європи саме через цей тунель проходить. Оскільки є загроза обвалу тунелю, а через нього возять в тому числі й небезпечні вантажі, вирішили будувати новий тунель», – сказав Богдан Піх.

З його слів, європейська сторона також вимагала вирішити цю проблему. До того ж, новий тунель дозволить суттєво збільшити пропускну здатність на цій ділянці.

«Старий тунель – одноколійний. Через всю Україну і далі в Європу йдуть дві колії, які перед тунелем сходяться в одну. Відтак можна було пропустити максимум 40 потягів в день. При будівництві нового, двоколійного тунелю кількість поїздів, які проходитимуть через цей тунель, може сягати сотні», – сказав Богдан Піх.

Україна отримала кредит від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на будівництво нового тунелю (55 млн євро), частина коштів – власне залізниці.

«На сьогодні будівельники пройшли 445 метрів нового тунелю. Загальна довжина його становитиме 1,8 км. В плані ще 2 роки роботи – за умови, що буде нормальна ситуація в країні. Адже будівельники, які виграли тендер, вже зіткнулися з проблемою, що нема вибухівки. Тунель прокладають, закладаючи вибухівку, і регульованими вибухами руйнують породу, пізніше цю породу вибирають, вивозять, ця частина, яка лишилася – бетонується, укріплюється. І так проходять далі. Вибухівки забракло, бо, фактично, вся вибухівка, завод, що її виробляє, знаходиться на території Донецької області. Він опинився не просто в зоні АТО, він захоплений терористами», – сказав Богдан Піх.

Тому, пояснив він, довелося шукати вибухівку за кордоном. «Для цього потрібно багато погоджень. Всі ці процедури не сприяють швидкій роботі, проте питання були вирішені, і зараз будівництво тунелю йде в нормальному режимі... У євровалюті, звичайно, проект не подорожчає. Але в переведенні на гривні це відчутно. Мені важко сказати, якою буде кінцева ціна в гривнях при завершенні будівництва», – сказав Богдан Піх.

Фото Олега Тоцького/tov-tob.livejournal.com/124216.html

Читайте також: Взимку в Карпати авто можна буде перевезти потягом


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!