Без 8 березня та з Днем українки. У Раді планують внести зміни у перелік свят

6365 0
Нардепи пропонують встановити 25 лютого Днем української жінки, 9 березня визначити як Шевченків день, а за Днем матері офіційно закріпити другу неділю травня.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

В Україні пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю та встановити українські свята, а саме 25 лютого – День української жінки (День українки) – день народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – день народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері. Про це йдеться на офіційному вебпорталі парламенту України.

«Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий «Міжнародний жіночий день», встановлений московським режимом для популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року. Напротивагу вважаємо більш доцільним відзначати «День української жінки» в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого. Натомість в березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня», – йдеться у пояснювальній записці

Читайте також: «Війна оголила правду про нас», – волонтерка Устя Стефанчук

Водночас для того, аби уникнути економічних втрат через ще один вихідний, пропонують усунути інші комуністичні рудименти – насамперед 1 травня (так званий «День праці»), натомість на офіційному рівні – визнати «День матері». Він припадає на другу неділю тижня, що усуває проблеми з втратами для економіки. У травні також пропонують позбутися святкування «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» 9 травня, що використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами «боротьби з нацизмом і фашизмом».

«Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих. Відповідний характер слід повернути і Україні, що дозволяє обійтись без святкувань на кістках і скасувати вихідний день. Залишивши лише «День пам'яті та примирення» 8 травня, без вихідного дня, як це передбачено Указом президента №169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у 2 Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року»– додають на сайті.

Читайте також: Для чого нам нове свято – День Державності

У пояснювальній записці також зазначають, що ці святкові дати десятиліттями відзначає українська спільнота на Батьківщині та за кордоном. Тепер вважають, що їм необхідно закріпити офіційний статус.

Нагадаємо, що Міжнародний жіночий день, який відзначають 8-го березня, планували реформувати ще п'ять років тому. Його мали змінити на День боротьби за права жінок. При цьому пропонували також позбавити його статусу вихідного. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!