Без черг та в зручний час. 7 електронних сервісів, які полегшать львів'янам життя

5090 0
Tvoemisto.tv пропонує перелік онлайн-сервісів, які допоможуть вам вирішити повсякденні проблеми та зекономити свій час.
Фото: articulosit.wordpress.com

Фото: articulosit.wordpress.com

Електронний кабінет водія

З 21 грудня в Україні запрацював електронний кабінет водія. Тут можна дізнатися актуальну інформацію про власні авто та посвідчення водія, перевірити й оплатити штрафи за адміністративні правопорушення, переглянути історію будь-якого автомобіля за VIN-кодом та записатися в електронну чергу до сервісних центрів МВС, а також самостійно скасувати запис, якщо змінилися плани.

Також в електронному кабінеті водія доступна можливість швидкої перевірки доступності номерного знаку, якщо хтось хоче замовити індивідуальний. Тут же можна одразу замовити макет. Можливість перевірити будь-який транспортний засіб за VIN-кодом, кажуть в МВС, допомагає під час купівлі-продажу авто. Так, безкоштовно можна дізнатися про останню операцію з транспортним засобом, дату та місце його останньої реєстрації, рік випуску та загальні технічні характеристики. За 45,68 грн користувачам Електронного кабінету водія стане доступною інформація про кількість попередніх власників, участь авто у ДТП, наявність заборони на продаж або обтяжень, страхування тощо.

Сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на сайті уряду – kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги». Доступ до е-Кабінету здійснюватиметься за допомогою цифрового підпису, BankID або MobileID. За додатковими консультаціями можна звертатись за телефоном (044) 290-19-88.

Інфографіка МВС

Електронна медицина

У травні 2016 року у 4-ій поліклініці Львова запрацював сервіс електронного запису до лікаря. Станом на зараз записатися на прийом онлайн можна майже у всіх медзакладах України. Сервіс доступний за посиланням. Також на сайті Національної служби здоров'я (НСЗУ) можна дізнатись, скільки декларацій з пацієнтами підписали окремі лікар, знайти найближчий медичний заклад та побачити, чи має поліклініка договір з НСЗУ.

Крім того, у межах медичної реформи впроваджуються й інші послуги в електронному вигляді. Зокрема, з квітня електронними стануть рецепти на медикаменти за програмою «Доступні ліки». Згодом вони поширяться на всі медпрепарати, що відпускаються за рецептами. В електронному вигляді незабаром видаватимуться і скерування на аналізи та обстеження.

З 1 березня в Україні також у тестовому режимі запрацювали електронні медичні картки. Доступ до них мають 1216 закладів первинної медичної допомоги, що підключені до системи e-health і мають контракти з НСЗУ. У е-картку лікар записуватиме дані з кожного візиту, скерування та рецепти, що видав пацієнтові. З 2020 року в електронну медкартку зможуть вносити інформацію лікарні – коли почне діяти реформа третинної ланки медицини. Поки що пацієнти не мають доступу до електронних медичних карток, проте з часом міністерство охорони здоров'я планує запровадити персональний кабінет пацієнта в режимі онлайн.

Електронний кабінет платника податків

Працює вже понад 5 років. Електронний кабінет дозволяє в режимі реального часу подавати електронні декларації про доходи і контролювати стан розрахунків з бюджетом. Частину інформації в електронній декларації система заповнює автоматично, використовуючи свої бази даних. Е-кабінет доступний за посиланням.

Читайте також: Що змінилося у сплаті податків для приватних підприємців з нового року. Деталі

Е-малятко

У лютому Кабінет міністрів схвалив проект внесення змін до законодавства, що передбачає запровадження сервісу «Електронне малятко». До переліку послуг сервісу «Е-малятко» увійдуть:

  • реєстрація місця проживання
  • призначення допомоги при народженні
  • реєстрація дитини в системі охорони здоров’я
  • реєстрацію дитини в реєстрі платників податків
  • видача посвідчень багатодітної родини

Читайте також: Як оформити допомогу при народженні дитини онлайн. Інструкція

Оформити «Е-малятко» можна буде у відділах соцзахисту, ЦНАПах і онлайн, а також подавши через електронний кабінет одну заявку з ім’ям дитини та необхідними послугами. В останньому випадку іти особисто до держустанов буде непотрібно.

Портал електронних послуг Пенсійного фонду

Рік тому Пенсійний фонд України презентував сайт, що пропонує перевірку робочого стажу, та усієї необхідної інформації про відповідні нарахування. В особистому кабінеті, який може створити кожен охочий, можна дізнатися, чи робить його роботодавець відповідні внески, в якому розмірі, отримати інформацію про спеціальний або пільговий стаж. Також на порталі є контакти управлінь, графіки прийому, інформація про умови, порядок призначення, перерахунку пенсій, зразки бланків. Зареєструватися на порталі можна як офлайн, із подачею заяви до територіальних органів Пенсійного фонду України, так і онлайн, із електронним цифровим підписом (ключем ЕЦП).

Портал мешканця Львова

Із 2015 року на сайті міської ради Львова працює особистий кабінет мешканця міста. Зареєструвавшись у системі, можна онлайн замовити послуги в ЛМР, зареєструвати електронне звернення, записатися на прийом до посадовця, замовити довідку про несудимість та довідку про доходи, отримати дозвіл на встановлення автономного опалення тощо.

У 2019 році його планують модернізувати: онлайн-портал дозволить львів’янам вирішувати адміністративні, комунальні, медичні та освітні питання онлайн, а завдяки інтеграції на сайті Masterpass — сплачувати послуги в один клік. У ЛМР обіцяють, що «Портал мешканця Львова» об’єднає більше 250 послуг і сервісів, наприклад: реєстрація місця проживання, реєстрація фізичної особи підприємця, приватизація, присвоєння поштових адрес, видача довідок, надання дозволів, реєстрація декларацій тощо. Буде значно спрощена реєстрація особистого кабінету, у тому числі через соціальні мережі, а також навігація на сайті.

Комунальні платежі

Подати показники за газ, світло та воду, а також оплатити відповідні рахунки можна через сайт ІнфоЛьвів. На порталі можна легко створити особистий кабінет та додати до нього потрібні рахунки. Оскільки він не має прив'язки до прописки, переглядати історію подачі показників та оплат можна за кількома адресами.

Додамо, що Tvoemisto.tv вже писало детальніше, як подати показники за газ, світло та воду, не виходячи з дому.

Анна Журба

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!