Без міських, районних та обласних лікарень. В Україні діятимуть госпітальні округи

1689 0
В Україні створять нову структуру медичних закладів.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

В Україні збудують систему охорони здоров'я європейського зразка. Зокрема, нівелюють застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні. Законопроєкт №6306, який передбачає початок інфраструктурної частини медичної реформи, ухвалила Верховна Рада. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Читайте також: Попри війну кількість іноземних студентів у Львівському медуніверситеті майже не зменшилася, - ректор

За його словами, в Україні створять госпітальні округи, які будуватимуться за кластерним принципом.

«Остаточно прощаємося із «совком», будуємо мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелюємо застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції. Тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним принципом, який відповідатиме потребам і викликам сьогодення», – каже Віктор Ляшко.

Новий підхід передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Госпітальне планування надає кожній громаді чіткий орієнтир – де і які послуги будуть отримувати люди. Кожна лікарня матиме свою роль та чітко прописаний функціонал. Більш прості випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта – в загальних лікарнях, більш складні – в кластерних та надкластерних медичних закладах.

Читайте також: Хто не зможе вчитись, той забере документи». Інтерв’ю з ректором Львівського медуніверситету

За словами Віктора Ляшка, закон, починаючи з 2023 року, дозволить запустити реімбурсацію ліків, тобто зробити їх більш доступними для пацієнтів через спрощення отримання рецептів.

Нагадаємо, що у Львові, поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, яка ще донедавна була Лікарнею швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука, відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якому не буде у цілому світі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!