Без району та з префектами. Які зміни до Конституції пропонує Володимир Зеленський

1821 1
Виконавчими органами місцевого самоврядування будуть окружні та обласні ради.
ілюстративне фото: digileaders.com

ілюстративне фото: digileaders.com

Президент Володимир Зеленський пропонує змінити Конституцію через децентралізацію. Відповідний текст законопроєкту оприлюднили на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об’єднати приміські села і розширити свої межі

У законопроєкті йдеться, що адміністративно-територіальний устрій України має складатися з громад, округів. областей та АР Крим, натомість райони, міста, поселення і села мають зникнути.

На рівні Конституції закріплять право громад на самоуправління через вибори, референдуми, ініціативи тощо. Виконавчими органами місцевого самоврядування будуть окружні та обласні ради, які зможуть призначати та звільняти голову виконавчого комітету, а повноваження представників окружних та обласних рад діятимуть лише рік.

Водночас децентралізація не означатиме послаблення центральної влади у питаннях оборони, зовнішньої політики, нацбезпеки та верховенства права. Для цього пропонують запровадити інститут префектів, яких призначатиме президент.

Президент зможе, за рекомендаціями префекта, звільняти голову громади, ради громади, обласної чи окружної ради і призначати тимчасового керівника.

Читайте також: Своя швидка і школа мистецтв на виїзді. Як живуть Славська і Ходорівська ОТГ

Нагадаємо, що на Львівщині триває другий етап реформи децентралізації, в межах якої на Львівщині готують масштабну адміністративно-територіальну реформу, яка передбачає укрупнення районів із 20 до шести. Якщо громади добровільно не об’єднаються у межах перспективних планів районів, Кабмін зможе приймати рішення про примусове об’єднання громад.


Читайте також:
16 Грудня, 2019 20:13
666 ... це про таки "рехворми" сказано -- ті самі яйця , тільки "в профіль" ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!