Без тепла нема добра: як Палац мистецтв у Львові бореться за встановлення котельні?

2170 0
У четвер, 25 березня, відбувалось голосування за проекти, котрі будуть фінансуватися за кошти Державного Фонду Регіонального Розвитку. Львівській області для цього виділили субвенції у розмірі 222,5 млн гривень. Серед проектів, котрі подали на конкурс, є й львівський Палац Мистецтв, котрий хоче встановити у себе твердопаливну котельню. Виставковий комплекс уже два роки відключений від теплопостачання, оскільки їм не вистачає коштів для сплати рахунків. У зв’язку з цим довелось шукати альтернативні способи обігріву будівлі та залучення для цього грошей. Tvoemisto.tv дізналося, чи з’явиться таки котельня у Палацу мистецтв, як відбувається голосування за проекти ДФРР та чому у культурної установи немає грошей для сплати рахунків?
фото: lvivposter.com,lpm.com.ua,slovoidilo

фото: lvivposter.com,lpm.com.ua,slovoidilo

Нині Палац Мистецтв перебуває на балансі Львівської обласної ради. Його орендарями є троє осіб. Саме з бюджету обласної ради мають виділяти кошти на опалення будівлі. Загальна площа Палацу становить 8,7 тисяч кв.м, площа найбільшого виставкового залу – 795 кв.м. Загалом їх є 12.

Львівський Палац Мистецтв

«Ми змушені самотужки заробляти кошти для сплати рахунків за теплоенергію. Для цього  проводимо ярмарки та виставки, кошти з яких йдуть на оплату опалення. Проте, настав час, коли вартість енергоносіїв стала для нас непосильною», - розповів Tvoemisto.tv директор Львівського Палацу мистецтв Юрій Гнатковський. Два роки обласний бюджет не фінансує опалення виставкового комплексу.

Як розповідає Юрій Гнатковський для Палацу мистецтв, як і для виробничих підприємств, ціна за комунальні послуги вища, ніж для пересічних споживачів. Так, вартість кіловату електроенергії становить 1,90 грн. Ціна ж гігакалорії – 1500 грн, а на добу необхідно близько 10 гКл. Відповідно, за рік на обігрів будівлі необхідно виділити 1,5 млн грн.

Сплачувати рахунки самотужки працівники культурної установи більше не мають змоги. Піднімати ціну за власні послуги, за словами Юрія Гнатковського, не можуть з трьох причин:

1. Відвідувачі не платитимуть більше за вхід, ніж це є зараз

2. Виставковий центр «Південний-експо» надає нижчу ціну, а отже, люди мають альтернативу

3. Головна мета Палацу – заходи культури. Комерційна ж діяльність стала вимушеною необхідністю.

В той ж час, як розповідає Юрій Гнатковський, холод шкодить картинам, які експонуються в Палаці мистецтв.

«Ми не експонуємо картин у зимову пору, особливо у січні й лютому. Цьогоріч нам поталанило із зимою. При температурі 10 градусів ситуація не є загрозливою для полотен. Але погоду ніхто не може замовити, тому готовим потрібно бути до всього», - ділиться директор.

Керівництво Палацу власними коштами підготували проектно-кошторисну документацію на встановлення твердопаливної котельні, яка є екологічною. Проект подали на конкурс для фінансування за кошти Державного Фонду Регіонального Розвитку.

Як повідомив Юрій Гнатковський, за попередніми даними, опалення в Палаці мистецтв може стати непріоритетним. На сайті, де відбувається таємне голосування ще до засідання, проект набрав 50, з необхідних 80, голосів депутатів.

Яким чином і хто голосує за проекти ДФРР?

Як розповів Tvoemisto.tv  перший заступник голови облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голосування відбувається таємно через мережу інтернет. Кожен експерт конкурсної комісії має індивідуальний пароль та логін до сайту, на якому проводиться голосування. Загальна кількість експертів, які входять до числа комісії є 34. До них належать представники обласної ради, обласної державної адміністрації, а також громадського сектору.

Кожен член конкурсної комісії розглядає проекти, які подані на фінансування ДФРР і оцінює їх за шістьма критеріями. По кожному з них ставиться оцінка від о до 3 балів. Після цього, відповідно, комп’ютер рахує загальну кількість балів, який набрав кожен з проектів і відбувається їхнє ранжування. Перше місце посідає проект з найбільшою кількістю балів, на останньому – найменше.

«Львівській області надали субвенцію у розмірі 222,5 млн гривень. Тобто, фінансуються ті проекти, на котрі вистачає виділених коштів. Відповідно до голосування, нами було відібрано 80 проектів. На їх  фінансування необхідно 222,4 млн гривень», - розповідає Ростислав Замлинський.

У переліку проектів, які фінансуватимуть за кошти ДФРР немає Палацу мистецтв, він не набрав необхідної кількості голосів.

Чи буде в Палацу мистецтв твердопаливна котельня?

«Не проголосували. Нічого дивного, спасіння потерпілих – справа безпосередньо самих потерпілих», - розповідає Юрій Гнатковський.

За словами директора  Львівського Палацу мистецтв, тепер є два виходи із ситуації. Юрій Гнатковий запевняє, що уже домовився про зустрічі з експертами-консультантами різних енергозберігаючих фондів.

«Можливо, вони порадять, як правильно вийти із цієї ситуації. Хоча надії мало. Інший варіант – складати копійку до копійки. Й, можливо, через 4-5 років ми самотужки встановимо необхідну котельню. В майбутньому домагатимемось ухвалення захищеної статті бюджету. У випадку, якщо таке стане реальністю, то облдержадміністрація буде зобов’язана у будь-якому випадку надати нам гроші на сплату рахунків», - розповідає Юрій Гнатковський.

Довідка. Будівлю Львівського палацу мистецтв споруджено у 1996 році на замовлення міськвиконкому. Будівля композиційно та за стилем підпорядкована Палацу Потоцьких, що розташований поруч. Знаходиться виставковий комплекс на вул. Коперника, 17.

Підготувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!