На одну вакансію 5 людей. Як змінився ринок праці на Львівщині під час війни

1710 0
В області зараз нарахували 12 тисяч безробітних.
Photo by Hunters Race on Unsplash

Photo by Hunters Race on Unsplash

22 березня на брифінгу директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда у коментарі  Tvoemisto.tv повідомив про збільшення кількості безробітних на Львівщині. З допомогою служби зайнятості роботу в області шукають більше 13 тисяч осіб, 12 102 з них визнали безробітними. Загалом, кажуть у Львівському обласному центрі зайнятості, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили поглибився за час війни. Якщо на початку місяця на одну вакансію претендували три особи, то 22 березня таких було п’ять.

Читайте також: Як переселенцю знайти роботу у Львові

Водночас у загальних обсягах кількість безробітних на Львівщині не збільшилась. Так, 24 лютого в області було 12 850 безробітних, що навіть більше, ніж зараз. У центрі зайнятості пояснюють це тим, що за час війни працевлаштували 535 осіб, а хтось виїхав за межі країни і написав заяву про припинення реєстрації.

Однак від початку російського вторгнення тут збільшилась кількість звернень. У центрі зайнятості пояснюють різницю між безробітними і тими, хто шукає роботу.

«Не всіх ми можемо визнати безробітними, бо ті, що до нас приїхали, (не завжди) мають розірвані трудові відносини. Якщо людина не має розірваних трудових відносин, не має трудової книжки, ми їй можемо тільки дати консультацію з питань працевлаштування». 

Читайте також: Перелік вакансій для всіх, хто втратив роботу через війну

Хоча офіційно визнати безробітною таку людину не можуть, їй надають консультаційні послуги. Зокрема, можуть порадити, де працевлаштуватись – надовго або тимчасово, запевнив Степан Куйбіда. 

«Ми агітуємо внутрішньо-переміщених осіб звертатись до центрів зайнятості. Вони приймають усіх бажаючих. Навіть якщо паспорт або трудова книжка загубились, в тій чи іншій формі (бажаючих) беруть на облік і намагаються знайти місце роботи». 

Від початку російського вторгнення до служби зайнятості звернулось близько 300 переселенців, які шукали роботу. Нагадаємо, на Львівщині пропонують майже дві тисячі робочих вакансій. Інформацію про наявність вільних робочих місць і вакантних посад публікують і щоденно оновлюють на сайті Львівського обласного центру зайнятості. Водночас Львів уже підшукав 1,5 тисячі вакансій для переселенців.

Надія Жила

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!