Бібліотека мрії: новий інформаційно-ресурсний центр УКУ в запитаннях і відповідях

17592 0
Про те, чим Центр Шептицького буде цікавий та корисний львів’янам, розповів його директор Олег Яськів.

Сучасна бібліотека – це не лише місце, де зберігають і читають книжки: це вільний простір, де вони промовляють до читачів. За таким принципом буде організований Центр Митрополита Андрея Шептицького, який споруджує на вулиці Козельницькій, 2а біля Стрийського парку Український католицький університет. Будівництво планують завершити цього року – восени інформаційно-ресурсний центр, що об’єднає сучасну бібліотеку, майданчик для проведення культурних заходів і наукових конференцій, відчинить двері для відвідувачів. Працюватиме він не лише для спільноти УКУ, а для всіх охочих. Про філософію Центру Шептицького Tvoemisto.tv розповів його директор Олег Яськів.

Олегові Яськіву 44 роки, він донедавна працював заступником директора з наукової роботи Фізико-механічного інституту Національної академії наук України. 1997 року заснував перший кіноклуб у Львові. Є головним редактором сайту «Простір кіно».

Козельницька, 2а. Де це?

Звідки такий незвичний проект?

Як і решта корпусів УКУ на Козельницькій та Хуторівці, центр Шептицького побудований за інноваційним сучасним проектом. Його розробив німецький архітектор Штефан Беніш (бюро Behnisch Architekten), відомий у світі проектами екологічної архітектури.  

Що в ньому особливого?

У п’ятиповерховій будівлі буде три тераси – дві відкриті та одна напівзакрита. На горішньому поверсі – засклена вітальня з виглядом на Стрийський парк. Усередині – невеликий зелений майданчик із місцями для сидіння. Весь перший поверх засклений. Також у центрі обладнають місця усамітнення, де відвідувачі зможуть насолоджуватись виглядом із вікна. Меблі в центрі будуть якомога мобільніші. «Все для того, щоб студенти й відвідувачі могли трансформувати простір у кімнатах відповідно до роду занять. Вони зможуть  розставляти столи і стільці так, аби зручно розміститись навколо модератора презентації. Чи, наприклад, сісти на килимі й декламувати вірші», – розповідає Олег Яськів.

інтер'єр першого поверху

Як формуватимуть фонд бібліотеки?

База нової бібліотеки – книгозбірня УКУ. Вона постійно оновлюється й розширюється. Особлива увага зараз зосереджена на художній та науковій літературі. «Ми не прагнемо орієнтуватись на кількість – нам важлива якість видань. У перспективі люди вважатимуть бібліотеку найкращою за добором книжок і зможуть знайти на стелажах те, що шукають», – розповідає Олег Яськів.

Хто зможе брати книжки?

Кожен охочий зможе прийти й працювати з книжкою в читальному залі. А ось для того, щоб забрати її додому, потрібно буде отримати абонемент. Бібліотека співпрацюватиме з музеєм, тому відвідувачі центру зможуть побачити стародруки й унікальні видання, а також послухати про них цікаві лекції.

книжкове кафе

Які наукові події відбуватимуться в центрі?

«Одна з моїх мрій – створити на базі центру майданчик, де зустрічалися б науковці з різних галузей і говорили про актуальні для суспільства, країни та світу теми. Фізики й філософи, богослови і психологи, соціологи й історики дискутували б на певну тему зрозумілою їм, але доступною іншим мовою», – каже Олег Яськів. Центр Шептицького запрошуватиме шкільних учителів і викладачів вишів обмінюватись досвідом. Також планується створення студії аудіо- та відеозапису, аби викладачі мали змогу записувати свої авторські курси. Почнуть із викладачів УКУ, проте, за словами Олега Яськіва, центр відкритий до співпраці з іншими вишами.

А як щодо популяризації культури?

У центрі буде виставкова зона, кіноклуб і зали, де проводитимуть лекції про кіно та музичну культуру: рок-музику, класику та джаз. Події записуватимуться на відео; записи зберігатимуться й будуть доступними для відвідувачів центру. Також тут буде медіатека класичної музики, джазу та фільмів.

місце для навчання

А можна детальніше про кіноклуб?

«Головним завданням кіноклубу буде популяризація самої любові до кіно», – говорить Олег. Він показуватиме найкращі зразки українського та зарубіжного кіно, а в перспективі планує разом із студентами зайнятись субтитруванням художніх і документальних фільмів.

Що ще буде в приміщенні центру?

Частина корпусу зарезервована під навчальні аудиторії та кімнати, де студенти й викладачі зможуть працювати над своїми проектами. На горішньому поверсі розмістять адміністрацію університету. В комплексі також будуть кімнати відпочинку для студентів та співробітників УКУ. На цокольному поверсі облаштують простір для студентського дозвілля. Олег Яськів сподівається, що тут збиратимуться студентські організації не лише УКУ, а також інших вишів. У планах також Центр богословських досліджень та, можливо, коворкінг-хаб. Деякі приміщення займе центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус», який працює в УКУ.

А якщо зголоднів?

У комплексі буде невелике снек-кафе та крамничка, де продаватимуться книжки видавництва УКУ та сувенірна продукція університету: футболки, олімпійки, горнятка та канцелярські товари для студентів.

А якщо з дитиною?

У центрі буде зона для малюків, де батьки зможуть тимчасово залишити своїх дітей, а самі піти на презентацію, майстер-клас чи виставку. Співробітники центру бавитимуть малюків і читатимуть їм книжки. Також у комплексі планують налагодити співпрацю з освітянами, щоб організовувати для школярів квести та популяризувати читання.

дитяча зона

А якщо вже не студент?

Олег Яськів розраховує, що центр матиме що запропонувати людям будь-якого віку: «Зараз у світі дедалі більшої популярності набуває освіта без віку, коли людина, яка вже має певний досвід, навіть літня, прагне опанувати щось нове. Ми хочемо допомогти таким мріям зароджуватись і реалізовуватись». 

До котрої працюватиме центр?

У центрі Шептицького буде подовжений робочий день, аби відвідувачі могли працювати з книжками допізна. А тим, у кого виникне потреба скористатись інтернетом, за потреби видаватимуть ноутбук. Зможуть відвідувачі бібліотеки також скористатись сканером і ксероксом.

план ландшафту довкола центру

Чи буде пам’ятник Шептицькому?

Центр названий на честь митрополита Андрея, але пам’ятника чи погруддя встановлювати не планують. «Постать Андрея Шептицького має бути тут як предметно – через портрети, цитати чи факти з його життя на стінах – так і через сповідування його принципів. Вкрай важливо слідувати переконанням великого митрополита: наполегливо працювати, вірити й бути самовідданим», – говорить Олег Яськів.

Підготувала Уляна Іванишин 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!