Білогорща не для сміття. Чому важливо створити болотяний парк у Львові

1630 0
Це місцедля 90 видів перелітних птахів і домівка для понад 700 видів рослин, частина з яких занесена до Червоної книги.
Фото: Ірина Роговик

Фото: Ірина Роговик

За останні сто років людство втратило близько 2/3 площ болотних угідь, зазнавши чималих економічних, культурних, наукових та рекреаційних втрат. На тлі такої сумної статистики перспектива збереження торфовища Білогорща у Львові стає особливо актуальною, вважають у ГО «Плато».

Читайте також: Нова локація для відпочинку. У Львові облаштують перший болотяний парк

Унікальність цієї території пов’язана насамперед із водорегуляційною та кліматорегулюючою функцією. Також торфи відмінно абсорбують шкідливі речовини із повітря, зокрема важкі метали та радіонукліди, а також зв’язують і утримують вуглекислий газ, пояснюють активісти.

Активістка і мешканка Білогорщі Наталія Кузьма була однією з ініаторів створення унікального болотяного парку не лише для Львова.

«Таких угідь є дуже мало. Тут завжди волого і легше дихати, а ще - це місце міграції тварин та перелітних птахів. Останніх тут трапляється близько 90 видів. Також це домівка для понад 700 видів рослин, частина з яких занесена до Червоної книги», – зазначає Наталія Кузьма.

Читайте також: Не покосили, або Як аборигенні рослини змінюють вигляд скверу на Кульчицької

Про особливість Білогорщі Наталія дізналася випадково, у розмові з одним із мешканців району. Поступово цікавість привела її до детального вивчення наукових досліджень вчених з Інституту екології Карпат НАН України та Державного природознавчого музею НАН України. Тож коли наприкінці 2015-го року тут запланували спорудження сміттєпресувальної станції, разом з іншими мешканцями вона виступила категорично проти такої ініціативи. 

Також активістка зареєструвала електронну петицію «Про необхідність створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща».

Саме ця петиція стала першою у Львові, якій вдалося зібрати 500 голосів через систему ідентифікації банк-ID. У березні 2017 року на черговому пленарному засіданні сесії Львівської міської ради дорожню карту реалізації ініціативи підтримали депутати, а ще за два роки, рішенням сесії обласної ради, тут офіційно створили заказник.

Читайте також: Стадіон-губка. У Львові відремонтували шкільний стадіон за новітньою методикою

Сьогодні тут встановили межі заказника. Тепер торфовище має стати однією з нових локацій для дозвілля, яку будуть відвідувати з метою відпочинку, спостереження за природою, покращення психічного здоров’я, переконані у ГО. Для цього, на думку Наталі, громаді варто подбати про маркування меж заказника, встановлення навігаційних знаків та інформаційних табличок, формування мережі стежок та оглядових майданчиків.

Нагадаємо, що у Рясному створять перший у Львові болотяний парк, йдеться про територію між Рясним-1 та Рясним-2. Після розробки детального плану території у місті виготовлять проєкт парку і після цього оголосять архітектурний конкурс на його облаштування. Детальніше читайте і дивіться тут.

Ірина Роговик, Анжеліка Зозуля

Фото Ірини Роговик




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!