«Білорусь – не в’язниця!» У Львові вийшли на акцію солідарності з білоруськими протестувальниками

1870 0
Диктатура є неприпустимою для людей, які виходять за свої права та свободу, наголошують активісти.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

На вулиці Героїв УПА, 78 біля Почесного консульства Білорусі у Львові кілька десятків львів’ян та громадян Білорусі вийшли на акцію підтримки білоруських протестувальників. Акцію організували Студентське Братство Львівщини та Демократична сокира. Про це повідомляє кореспондент Тvoemisto.tv.

Учасники наголосили, що Україна пройшла подібний шлях протесту, коли протестувальників на Майдані розганяли з водометів. Диктатура є неприпустимою для людей, які виходять за свої права та свободу, наголошують активісти.

«Головне, як боротьба змінює людей. Як ми змінилися після Майдану. Саме так змінюється Білорусь, всі ті, хто виходять за свою свободу та права. Нехай у них все вдасться!», – наголосила одна із учасниць.

Наталя з Білорусі, яка живе у Львові вже 5 років, розповіла, що її батьки живуть у Жлобині і там також протестують проти результатів виборів 9 серпня.

«Люди не хочуть вже тільки ковбаси, а хочуть, щоб їх почули. Друзі знову збираються на демонстрації. Хоча багато людей боїться, розуміючи, що тебе можуть вбити», – наголосила Наталя.

Юля Веремчук, громадянка Білорусі, яка 8 років живе у Львові вважає, що це перший потужний виступ білорусів проти влади.

«У Білорусі заблокували інтернет-зв'язок, я не можу зв’язатися з мамою. Білоруси, які не живуть у Мінську, дивляться державне телебачення і слухають, як Лукашенко розповідає, скільки врожаю зібрано. У справедливість Лукашенка не вірю, що він віддасть свій трон», – поділилася Юля.

Нагадаємо, що вчора, 9 серпня, у Білорусі відбулися вибори президента. На шостих президентських виборах в історії незалежної Білорусі, за офіційною інформацією ЦВК, проголосували 84,05% білорусів, що мають право голосу. Спостерігачі, яким дозволили спостерігати за ходом голосування повідомляють про масові фальсифікації по всій країні

За даними державного екзит-полу, за Олександра Лукашенка проголосували 79,7% виборців, за його головну суперницю Світлану Тихановську – 6,8%.

Проте опозиційні екзит-поли вказують, що із величезним відривом виграла його опонентка Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за грати.

У день виборів президента Білорусі та напередодні нього в різних містах країни силовики затримали понад сотню людей. За підрахунками правозахисників, щонайменше 54 людини в Мінську і 75 осіб – в інших містах.

У Мінську під час розгону мітингувальників силовики стріляли гумовими кулями. Трьох поранених забрала «швидка». Також ОМОН застосував світло-шумові гранати. Одна з них потрапила у груди демонстранту, його госпіталізували.

Автозак навмисно в’їхав у натовп, у спини протестувальників. Кількох людей без свідомості, в крові забрали «швидкі».

Пізніше МВС Білорусі підтвердило використання світло-шумових гранат та спеціальної техніки для розгону протестувальників.

Фото і відео Тараса Бабенчука

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!