Більша частина братії Нижньої Лаври готова увійти в ПЦУ, – Епіфаній

11294 0
Кінцева мета ПЦУ – щоб Лавра була повністю українською/
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Більша частина братії Києво-Печерської Лаври готова долучитися до монастиря ПЦУ. Про це розповів Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній в інтерв'ю NV.

«В нас є інформація із середини, що вже більша частина братії готова долучитися до монастиря ПЦУ, але на території Верхньої Лаври, на жаль, нема приміщень, в яких вони могли б постійно проживати. Потрібні звичайні побутові умови, тому зараз вони залишаються в складі монастиря Московського патріархату і очікують на рішення комісії, що займається статусом Нижньої Лаври», – зазначив Епіфаній.

Він додав, що мають бути створені відповідні умови, а самі люди відчули захист від української влади, від правоохоронних органів. Якщо їм нічого не буде загрожувати, то з часом вони доєднаються.

Читайте також: Глава ПЦУ Епіфаній вперше провів Різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври 

Митрополит також зазначив, що кінцева мета ПЦУ – щоб Лавра була повністю українською. 

«Зараз є воля держави переглянути те, що було вчинене попередниками і ми чекаємо, що в цьому буде досягнуто результату. Наша кінцева мета – щоб Лавра була повністю українською. Так і буде. Це незворотний процес, Господь нам в цьому допоможе. Головне, щоб усе відбулося мирно, спокійно та без провокацій», – додав релігійник.

Також Епіфаній повідомив, що ПЦУ отримає довгостроковий договір на користування храмами Києво-Печерської лаври - Свято-Успенським собором та Трапезною церквою. 

Нагадаємо, цьогоріч предстоятель ПЦУ Епіфаній звершив Різдвяне Богослужіння в Успенському соборі Лаври. Це сталося вперше в історії, коли глава автокефальної Православної церкви України провів літургію в Києво-Печерській лаврі. 

У грудні 2022 року Мінкульт рекомендував Лаврському заповіднику не продовжувати угоду з упц мп на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі. Тоді ж у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ. Московський намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) звернувся до президента з проханням не забирати в УПЦ МП храми київської святині. Згодом він заявив, що непродовження договору оренди є незаконним.

Також додамо, що Служба безпеки розпочала кримінальне провадження через інцидент, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір». Згодом, 22 листопада, представники Служби безпеки України прийшли з обшуками до Києво-Печерської лаври. 

Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!