Більше чи менше: дослідники визначили справжній вік «Львівської політехніки»

4802 2
У Львові історики, дослідники та випускники університету «Львівська політехніка» відшукали старовинні документи, які підтверджують, що навчальний заклад заснували ще у 1816. Тож цього року університет святкуватиме 200-річчя. Про це Tvoemisto.tv дізналося на прес-конференції з нагоди підготовки до відзначення ювілею університету.
фото: politeh.ridne.net

фото: politeh.ridne.net

Раніше датою заснування вважали 1844 рік, коли австрійський уряд утворив Технічну академію у Львові. Нині історію університету почнуть рахувати із дати створення Реальної школи. Документальним підтвердженням цього є Королівський декрет австрійського імператора Франца І, який було видано 7 березня 1816 року.

«У 1810 році була створена комісія, яка протягом чотирьох років досліджувала усі питання пов’язаних із створенням Реальної школи. Усе було зроблено дуже професійно. Якби зараз був такий підхід до створення вузів, то їх було б набагато менше», – зазначив ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

В Україні це не перший випадок, коли вуз змінює дату свого заснування. До Львівської політехніки це зробили Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара та інші. Основним ініціатором такого реформування «Львівської політехніки» стала Асоціація випускників вузу.

«Усі знають річку Дніпро, але ж вона починається з невеличкого потічка, з витоків. Якщо говорити про історію навчального закладу, то її теж слід рахувати від початків. На таких підхід підштовхнула нас європейська практика. На приклад, Чеський технічний університет у Празі, який створений у 1806 році, почався із створення Станової інженерної школи – 1707 рік, тому вуз веде свій відлік з цього року. Виникає питання, яка різниця 1816 чи 1844? Історія річ принципова, тим більше, що нашою історією можна пишатися. Якщо подивитися рейтинг найдавніших технічних університетів Європи та світу, то там «Львівська політехніка» входить у десятку», – додає голова асоціації випускників «ЛП» Сергеєв Олег.

Читайте також: Топ-10 найпопулярніших вишів серед абітурієнтів цього року

Офіційне святкування 200-річчя запланували на початок грудня. Для цього уже створено організаційний комітет. «Ми будемо відзначати скромно, але сердито. Почнемо з 1 вересня, але сумніваюся, що закінчимо у грудні», – зауважив ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

Керівництво вузу передбачає зміну банерів, гербів та інших видів друкованої продукції, на яких нанесено дату 1844 р. і переконує, що це будуть незначні витрати, які може дозволити собі університет. 

Підготувала Інна Боровець

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia


Читайте також:
29 Липня, 2016 21:24
Твоє Місто Вже вписали коректну дату. Спасибі, що читаєте нас уважно)
29 Липня, 2016 19:56
Андрій Помилка у тексті. Перший абзац, рік заснування.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!