ЗМІ чи правоохоронці. Кому більше довіряють львів’яни

1619 0
Опитані готові радше звертатися до корисних знайомств, аніж до правоохоронних органів.
Фото: прес-служба Центру з дотримання прав людини

Фото: прес-служба Центру з дотримання прав людини

На початку року Центр інформації про права людини за підтримки розвитку ООН в Україні провели загальнонаціональне дослідження «Що українці знають та думають про права людини», залучивши до опитування 2002 особи. Результати дослідження сьогодні у Львові презентували представники Центру інформації про права людини.

«Перш за все, українці цінують свободу, на другому місці безпека. Проте у західному регіоні більше за безпеку цінують гідність», – розповіла керівниця групи з прав людини, координатора проекту Програми розвитку ООН в Україні Світлана Колишко.

Читайте також: Фара на лобі. Чому взаємна повага не менш важлива, ніж дотримання ПДР

До п’ятірки лідерів найцінніших прав, на відміну від загальнонаціональних результатів, на заході ввійшло право на свободу думки, совісті та релігії, а до трійки ­– право на справедливий суд. Такі результати не типові для решти регіонів України.

Респонденти із заходу, як і цілком по Україні вказали, що найчастіше порушують їхні соціальні та економічні права. Також тут найменший показник серед тих, то готовий обмежувати права інших, особливо права меншин.

«3% опитаних відзначили, що після Євромайдану ситуація з правами людини покращилась, а 33%, що погіршилась», – розповіла Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини.

Читайте також: Свобода бути. Чому прагнути толерантності важливіше, ніж руйнувати обмеження

30% респондентів розповіли, що, на їхню думку, покращилася ситуація із свободою слова та правом на мирні зібрання.

53% опитаних із західних областей кажуть, що особисто не стикалися із порушенням їх прав, 38% – стикалися. Із них 11% відповіли, що найчастіше це невиплата зарплатні.

Найвищий рівень довіри українців, як і мешканців Львівщини, до ЗМІ (майже 30%), Європейського суду з прав людини (23%), також вони звертаються до родичів або шукають потрібні знайомства (21%). До слова, порівняно з всеукраїнськими результатами, на Львівщині найвищий рівень звернень до корисних знайомств – більше 55%. І тільки на четвертому місці опинилися звернення до правоохоронних органів.

Загалом за 5-ти бальною шкалою українці оцінюють дотримання прав людини на 2-3 бали. У західних областях ситуація дещо ліпша – 3-4 бали.

Наразі на площі Ринок, перед входом у Ратушу, розміщена тематична експозиція з шести кольорових конструкцій-кубів, проілюстрованих найважливішими даними з дослідження – графіками, цитатами, висновками та рекомендаціями. 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!