Я би вранці стояв під під’їздом і говорив з пацієнтами. Як проходить медреформа у Львові

2852 1
Чому не запрацювала безкоштовна діагностика, чи потрібно розширювати список «Доступних ліків» та які основні переваги вже втіленої частини медичної реформи.
ілюстративне фото: Радіо Свобода

ілюстративне фото: Радіо Свобода

Медіа-хаб «Твоє місто» запускає цикл ток-шоу в межах проєкту «Наші реформи», який має на меті пояснити, що в Україні вже реформувалося та що планується. Які переваги медреформи, що варто покращити або змінити і на що нове можна очікувати, у студії Tvoemisto.tv розповідали генеральний директор Дитячого центру здоров’я ім. Анни Мазуренко та клініки «Мед Парк» Антін Кушнір і начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Переваги медреформи

Володимир Зуб нагадує, що наразі реформування зазнала лише перша ланка — сімейна медицина, а в стаціонарній та спеціалізованій медичній допомозі зміни ще не настали. Він каже, що перша перевага медреформи — це те, що лікар, який чесно працює та любить свою професію, має можливість чесно заробляти гідну зарплату і не залежати від пацієнта.

«Пацієнту також реформа дала багато. По-перше, він знає, до кого звернувся. По-друге, він може в будь-який момент змінити лікаря, якщо має бажання. По-третє, він має має хоч поки що і мінімальний, але гарантований державою пакет послуг. Крім того, міністерство охорони здоров’я запустили додаткові проєкти, наприклад, «Доступні ліки», які також знімають фінансове навантаження з пацієнтів», — говорить Володимир Зуб.

Читайте також: Менше черг, більше пацієнтів. Що змінила медична реформа у Львові

Він додає, що раніше, згідно із законодавством, пацієнт і раніше міг змінити свого дільничного лікаря та поліклініку, написавши заяву, але, як правило, люди цим користувалися дуже рідко.

«Люди звикли виконувати правила: у них був дільничний лікар — вони до нього і йшли. А зараз у них є право вибору. І гроші тоді ділилися відповідно до прописки людей. Раніше Солонка, Зубра, Сокільники та інші села довкола Львова отримували фінансування медичної допомоги в Пустомитівському районі, але лікуватися їздили в місто. Зараз цю несправедливість теж скасували — якщо вони підписали декларацію у Львові, то й гроші прийдуть до нас», — пояснює Володимир Зуб.

Третьою перевагою медреформи Володимир Зуб називає те, що вперше за часи незалежності в медицину впроваджуються ринкові відносини. Відповідно, з’являється конкуренція — як за лікаря, так і за пацієнта, і медик, який краще працює, має перевагу.

У свою чергу, Антін Кушнір погоджується, що одним із позитивів медреформи є право вибору лікаря пацієнтом. Тепер він може підписати декларацію не лише з лікарем комунального медзакладу, а й з приватним. Таким чином з’явилася конкуренція і між приватними та державними закладами, а пацієнт може оцінювати, де краща якість медичного обслуговування.

«Приватні медичні заклади конкурують ідеями. Ми можемо краще підбирати працівників, залежно від потреб населення, що державним і комунальним медичним закладам робити важче. Якщо ми знаємо, що у Львові є певна проблема, то будемо залучати тих сімейних лікарів чи педіатрів, які краще спеціалізуються в цій сфері», — говорить про другу перевагу медреформи Антін Кушнір.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Третя перевага медреформи, на думку Антіна Кушніра, — її перспектива у сфері спеціалізованої медичної допомоги, яка стимулює медичні заклади — як приватні, так і державну, — трансформуватися. Він каже, що вони зацікавлені в тому, щоб надавати пацієнтові повний пакет послуг, а не тільки первинну допомогу.

«Медичні заклади можуть розвинути в себе вторинну ланку, паліативну допомогу, центри реабілітації», — говорить Антін Кушнір.

Проблеми для приватників

Частина приватних медичних закладів припиняють співпрацю з НСЗУ. За словами Антіна Кушніра, цьому є кілька причин. По-перше, приватні клініки не могли виконувати повністю гарантований державою пакет послуг.

«Приватні клініки не могли отримати безкоштовні вакцини. Крім того, багато з них не могли організувати лікарську консультативну комісію і, відповідно, видавати листи непрацездатності. Таким чином пацієнти вже дивляться не на якість обслуговування, а на об’єм наданих послуг», — каже він.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

Володимир Зуб пояснює, що є недосконалість у законодавстві, через що виникають подібні ситуації. Але він зауважує, що, наприклад, безкоштовну вакцинацію можна пройти у своїй територіальній поліклінці.

«Декларацію можна підписати де завгодно, але якщо там немає вакцин, то за скеруванням свого сімейного лікаря пацієнт може звернутися до територіальної поліклініки, і йому не можуть відмовити. Якщо будуть відмовляти, прошу інформувати мене — будемо реагувати», — каже Володимир Зуб.

Перспективи медреформи

В Україні вже не перший рік діє програма «Доступні ліки», яка стосується медикаментів для лікування серцево-судинних захворювань, діабету та бронхіальної астми. Щодо розширення переліку «Доступних ліків» Володимир Зуб каже, що ніде у світі держава не забезпечує всі препарати, а пацієнт має все ж за щось платити.

«Але у світі зрозуміли, що вигідніше мати сімейних лікарів, які працюють з пацієнтами, знають особливості їхнього здоров’я і мають зробити все, аби людина не захворіла. Тобто має бути також профілактика, про яку дуже часто забувають. Для того, щоб поспілкуватися з пацієнтом, пояснити, що взимку ноги мають бути в теплі і що варто вести здоровий спосіб життя, багато часу не треба. Якби я був сімейним лікарем, то стояв би, наприклад, зранку біля під’їзду і нагадував пацієнтам, кому треба прийти на вакцинацію, а кому — поміряти тиск», — говорить він.

З 1 липня також мала запрацювати безкоштовна діагностика, проте досі проєкт не стартував. Безкоштовними мали бути 5 видів УЗД, шість видів рентгену та 12 аналізів. Їх можна було б зробити і в приватних клініках — але тільки за скеруванням сімейного лікаря. За словами Володимира Зуба, львівські комунальні медичні заклади були готові підписувати угоди з НСЗУ.

«Але щось не відбулося. Як каже керівник НСЗУ, з технічних причин, але ці причини нам не розшифровують. Тепер, мені здається, що це не відбудеться взагалі — у тому форматі, у якому безкоштовна діагностика пропонувалася, оскільки зараз запропоновані інші форми фінансування», — каже він.

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватися швидкій допомозі Львова

Володимир Зуб каже, що другий крок медреформи — реформа вузьких спеціалістів та стаціонару, і коли з фінансуванням стаціонарів ситуація зрозуміла, то щодо фінансування вузьких спеціалістів, на його думку, ясності ще немає.

«Медична реформа — це зміна принципів фінансування медзакладів. Щодо стаціонару вона полягатиме в тому, що лікарня отримуватиме гроші за кількість операцій, пацієнтів, які там лежать, а не на кількість працівників. Несправедливо ж, щоб однаково отримували гроші лікарня швидкої допомоги, яка щодня рятує життя, і та, працівники якої майже не працюють. Що це за пологовий, у якому відбувається 50 пологів на рік? Це ризик для тих, хто там народжує. І ті заклади, де мало пацієнтів, не виживатимуть: або розвивайтеся і рекламуйте себе краще, або перепрофільовуйтеся», — говорить Володимир Зуб.

Від міністерства та НСЗУ він очікує більше чітких правил, пояснень, як медреформа працюватиме далі. Антін Кушнір додає, що приватні медичні заклади також зацікавлені в подальшій реформі стаціонару та вузькопрофільної медичної допомоги та розвитку цих напрямків у себе, оскільки вони не хочуть відпускати своїх пацієнтів, а працювати з ними постійно. Обидва фахівці зауважують, що зміни не можуть настати в один момент, проте вони мають бути і медреформу зупиняти не можна.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
12 Січня, 2020 11:51
Тетяна То хто заважає Зубу зараз ходити зранку під підїздами і розповідати про профілактику?)))Хай продемонструє на своєму прикладі!)))
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!