До Києва повертатиметься найбільша кількість біженців, – експерт

1136 0
Йдеться приблизно про 941 тисяч людей.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Експерти прогнозують, що у північні області та до Києва повертатиметься найбільша кількість переміщених осіб. На другому місці – схід України. Про це повідомила національний фахівець з юридичних питань Міжнародної організації з міграції Олена Луканюк, передає Укрінформ. 

«Станом на середину травня наша організація зафіксувала понад 4,4 млн людей, які повернулися в Україну. Саме в цей період кількість тих, хто повертається, стала більшою за кількість тих, хто виїжджає з країни. Очікується, що на північ України повернеться найбільша кількість біженців та внутрішньо переміщених осіб – понад 1,7 млн, з них до Києва – 941 тис. Адже цей регіон звільнений від окупантів, що створює певну ілюзію безпеки», – сказала вона.

Крім того, за її даними, велика кількість людей вже повертається або планує повернутися і на схід Українипонад 800 тисяч людей. 

«Це доволі великий показник, який може здивувати, зважаючи на безпекову ситуацію. Але слід пам’ятати, що загальна щільність населення на сході України до війни була в 2-3 рази вища в порівнянні зі щільністю населення інших регіонів», – зазначила Луканюк.

Третім за кількістю українців, які виявили намір повернутися, є південний регіон448 тис осіб.

Читайте також: До 30 тисяч євро. Українці, які постраждали від агресії росіян, можуть отримати компенсацію

За словами представниці МОМ, однією з причин, що спонукає українців повертатися додому, є фінансова нестабільність. Так, за даними опитування Міжнародної організації з міграції, 18% біженців та ВПО втратили будь-який дохід з початку активної фази війни. Переважна кількість (39%) мали дохід в межах 200 доларів (до 5000 грн). Також на збільшення динаміки повернення саме з-за кордону в травні вплинув і той факт, що почав добігати кінця 90-денний термін дії безвізового режиму з країнами ЄС.

Нагадаємо, покрокова інструкція, як зафіксувати руйнування майна, яке пошкодили окупанти, доступна за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!