Більшість мешканців Західної України чекають на покращення в державі найближчим часом

2998 0
Загалом настрої українців досить оптимістичні, на погіршення чекає лише кожен п’ятий.
фото: УНІАН

фото: УНІАН

43,6% мешканців Західної України оптимістично дивляться на ситуацію в державі і у найближчі кілька місяців очікують лише покращення. Про це свідчать дані дослідження, проведеного 30 квітня – 10 травня Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Соціологічною групою «Рейтинг».

Загалом по Україні на покращення чекає кожен другий (49,7%). На погіршення ситуації очікує кожен п’ятий (20,9%) в Україні та 24% опитаних у західних областях. Ще майже 30% вагаються щодо оцінки власних очікувань.

Читайте також: За кого планують голосувати мешканці Західної України на парламентських виборах. Опитування

Менше чверті виборців по Україні (22,3%) дають новообраному президенту не більше 100 днів, ще чверть (26,2%)  – півроку для того, щоб стало зрозуміло, чи впорався він із керівництвом державою. Термін у рік дають ще 35,5%. Загалом понад 80% щонайбільше через рік будуть визначати своє ставлення до Президента України, базуючись на діях та результатах відповідно до своїх очікувань.

Щодо очікувань від президента ключовим є зняття недоторканості з депутатів, суддів, президента, на що вказали 53,7% опитаних.

Кроки, пов’язані із розв’язанням конфлікту на Сході та його наслідками, посіли друге та третє місця. Ще 38,1% вбачають серед перших кроків необхідність розпустити парламент і провести дострокові вибори. Третина (33,7%) назвали серед очікувань «забезпечити стабільність національної валюти та банківської системи».

Зниження зарплати топ-чиновникам вважають актуальним питанням 30,6%. Розпочати або пришвидшити розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів хочуть 25,8%. Ініціювати публічну дискусію з метою негайної зміни генерального прокурора, голови СБУ, прем’єр-міністра і нинішнього складу Кабміну – 25,4%.

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

В опитуванні взяли участь 3 тисячі респондентів із 24-х областей України та Києва. Стандартні відхилення при достовірних 95% і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,10 – 1,83%. Західна Україна охоплює Львівську, Волинську, Рівненську, Закарпатську, Іваано-Франківську, Тернопільську та Чернівецьку області.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!