Більшість українців виступають за єдину державну мову

2203 1
Українську мову як єдину державну підтримують найбільше в Західному регіоні (92%) і у Центральному регіоні – 77%.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

69% українців вважають, що українська повинна бути єдиною державною мовою, а російською можна вільно користуватися у приватному житті має вільно використовуватися у приватному житті. Про це йдеться у загальнонаціональному дослідженні фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою «Центру Разумкова».

Читайте також: Без інспекторів, але зі штрафами. Що таке новий закон про мову

Статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримали лише 15% населення, а як другої державної, поряд з українською – 12%. Українську мову як єдину державну підтримують найбільше в Західному регіоні (92%) і у Центральному регіоні – 77%.

Водночас на півдні статус російської мови як мови повсякденного спілкування за умови української як єдиної державної підтримує 51%, як офіційної в певних регіонах – 27% і як другої державної – 14%. 

Найбільше статус російської мови як державної підтримують у Східному регіоні – 31% населення. Водночас 42% підтримують статус української як єдиної державної та вільне використання російської у повсякденному житті. 24% обстоюють можливість запровадження російської мови як офіційної у деяких регіонах.

Дослідження проводили 13-18 грудня торік в усіх регіонах України крім анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитали 2017 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 


Читайте також:
22 Січня, 2020 12:29
666 ... в світі існує багато висловів від історичних осіб що до патрійотизму як останнього притулку для негідників ( отих патрійотів, що "косять" під патріотів) )... про конкретну ознаку отаких патрійотів ( НЕ патріотів) навіть "гарик" є , який створив-написав єврей Ігор Миронович Губерман на російській мові) :
".. Испанец , славянин или еврей ,
повсюду одинакова картина :
гордыня чистокровностью своей --cвятое утешение кретина.." ...
... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!