Біля львівської філармонії відновили браму XIX століття

1535 0
На дверях виявили записи автора панад столітньої давності.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

Реставратори повернули первинну красу дубовій брамі у будинку на вулиці Ковжуна, 6. Фахівці вирівняли деформовану конструкцію і відновили значну кількість втрачених елементів оздоблення. Про це повідомляє Бюро спадщини.

«Цю дубову браму ми відновлювали упродовж місяця. Дверна коробка була деформована, низ прогнив, бракувало великої кількості дрібних декоративних деталей, особливо на внутрішній стороні. Ми також робили вставки в місцях кодових замків, один з яких займав значну площину посередині полотна дверей. На світлику збереглась дуже красива кована решітка, ми її також зачистили», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

У результаті реставрації фахівці з'ясували, що двері виготовили наприкінці ХIX століття.

«Цікаво, що ми знаємо точний рік цієї брами, а саме 1887 рік. Коли ми її розібрали,віднайшли підписи автора  з проставленими датами, які він дбайливо прикрив тафлями. Це дозволило зберегти столітні написи, які були залишені звичайним олівцем», – поділився реставратор.

Так виглядала брама до реставрації...

А такою вона стала тепер

Реставраційні роботи коштували понад 63 тис грн, з яких мешканці оплатили майже 19 тис грн.

Фото Бюро спадщини


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!