Біля пам'ятника Шевченку протестують проти зміни закону про мову

1404 0
Максим Бужанський пропонував скасувати частину закону про мову, що передбачає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

У Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралися мітингувальники в знак протесту проти скандального законопроєкту «Слуги народу» Максима Бужанського щодо змін до закону про мову. Про це повідомляє кореспондентка Tvoemisto.tv.

Максим Бужанський пропонував скасувати частину закону про мову, що передбачає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. Комітет Верховної Ради законопроєкт Бужанського відхилив.

Серед протестувальників присутні політичні партії «Демократична сокира», «Європейська солідарність», «Варта», «Голос», «Українська галицька партія», «Батьківщина», Національний корпус тощо.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий у світі закон про мову

Додамо, що Верховна Рада опублікувала порядок денний на сьогодні, 16 липня, в якому відсутній скандальний законопроєкт щодо змін до закону про мову. Законопроєкт планували розглядати 16 липня, а під стінами парламенту в цей день хотіли зібратися люди, аби не допустити його ухвалення.

Нагадаємо, 13 липня заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи парламенту цей законопроєкт. Водночас частина його однопартійців заявили, що стурбовані суспільною реакцією на законопроєкт Бужанського, тому не підтримуватимуть його під час винесення до зали. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також виступив проти законопроєкту.

Читайте також: Чи стане російської більше або Чому «Слуги народу» взялися за мову

Сам закон із правками Верховна Рада в другому читанні ухвалила 25 квітня. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова тоді чинні ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко. У липні торік він набув чинності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!