Озеро на Замарстинівській засипали будівельним сміттям

4792 0
Це озеро входить до системи озер, які впадають у Полтву. Зараз забудовник обмежив до нього доступ, обгородивши парканом, і наразі не відомо, чи водойму збережуть.
Фото з відео "Зручного міста"

Фото з відео "Зручного міста"

На перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак», озеро засипали будівельним сміттям. Тут ведеться будівництво житлового комплексу Avalon Flex. Про це повідомив голова громадської організації «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.   

«Озеро перебуває у комунальній власності. Його обгородили парканом для будівництва ЖК і, за моєю інформацією, озера зараз немає, бо його повністю засипали будівельним сміттям. У планах забудовника було відновлення озера, але є велика ймовірність, що його не відновлять, а забудують», – каже він.

Мешканці району знають це місце за кіоском «Жива риба», який був тут раніше. Поруч також є заправка OKKO. Ця система озер досі між собою з’єднана, стверджує Тер-Арутюнян.

Керівниця департаменту екології та управління природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова у коментарі Tvoemisto.tv каже, що на місці цього озера було три рибацьких ставки, у них раніше рибне господарство утримувало рибу.

«Зараз територія загороджена, а півтора роки тому до мене приходив забудовник показувати хороший проєкт громадського простору, у ньому було одне велике озеро. Я, звісно ж, не мала нічого проти облаштування громадського простору з озером. Пізніше вони якийсь час казали, що не можуть знайти воду. Я на цю ділянку виїжджала і трубу з водою знайшла», – каже вона.  

Читайте також: Петиція за збереження частини лісу, де планують збудувати дачі для АТОвців, зібрала 500 підписів  

Справа у тім, що фактично у місці тих ставків на Замарстинівській є каналізована притока річки Полтви, яка іде від озера Стосика до «Спартака», далі до вул. Липинського і впадає у Полтву. Відповідно, цей каналізований струмок працює, вода у ньому є і проблем з наповненням водою озера немає, каже керівниця.

«Мені дуже прикро, що я бачу якесь розходження задеклорованих планів з діями. Кожного разу, коли ми дзвонимо питати, що ж там буде, нам кажуть, що проєкт ще доробляють і озеро зберігають. Ми не проти того, щоб змінити конфігурацію, бо зрозуміло, що ці ставки були зроблені для того, щоби тримати там рибу на продаж. Ми також не проти одного великого озера, в якому може бути вода і жодних проблем із його облаштуванням не мало би бути», додає вона.

На візуалізації  ЖК у 2019 році йшлося про те, що південна частина фасадів будинків матиме оглядові тераси з видом на озеро.

Однак зараз на єдиній візуалізації комплексу згори на сайті ЖК озера не видно. 

Додамо, що у коментарі Tvoemisto.tv у компанії Avalon запевнили, що озеро на території комплексу збережуть.

Саме озеро розташоване за адресою вул. Замарстинівська, 172. Витяги про земельну ділянку свідчать, що вона призначена для розміщення для експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Вид використання – для обслуговування комплексу «Жива риба». Вид обмеження – охоронна зона навколо інженерних комунікацій.

Право на оренду земельної ділянки у липні цього року отримало ТзОВ «Науково-технічний центр міжгалузевих програм». Згідно з даними платформи YouControl, серед засновників цього підприємства є ТзОВ «Авалон Інкомпані».

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!