Біля Винниківського ринку у Львові відновили історичну браму. Фото до та після

1571 0
Фахівці також виготовили новий поріг, відновили втрачені елементи, а також дерев’яне полотно в місцях, де врізалися дзвінки.
фото: лмр

фото: лмр

Винниківського ринку, на вул. Вишенського, 7а у Львові, відновили історичну браму. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Історичні двері з модрини були в поганому стані, а тривалий контакт з водою значно пришвидшив процес їх знищення і додав серйозної роботи фахівцям.

Читайте також: Пелюстка до пелюстки. Як реставрують історичні брами у Львові. Фоторепортаж

«Довговічність виробів із модрини вимірюється навіть не роками, а століттями, при умові відповідного догляду і відсутності вологи. На жаль, тривалий час у будинку не було водовідливу, і вода заливала кожну щілину цих дверей, від чого дерев'яна конструкція деформувалась, а безліч елементів прогнило. Упродовж місяця ми все це замінювати і відновлювати. Останнім штрихом ми нанесли бейц та закріпили остаточний результат лаком», – каже реставратор Богдан Герус.

Окрім того, фахівці виготовили новий поріг, відновили втрачені елементи, а також дерев’яне полотно в місцях, де врізалися дзвінки. Також вони відновили засклення брами, комбінуючи матове і прозоре шкло. Автентичну ковану решітку фахівці очистили піскоструєм і встановили на «рідні» шурупи.

Вартість реставрації брами становить близько 47 тис. грн, з яких 70% оплатило місто в межах програми співфінансування. Решту витрат взяли на себе мешканці будинку.

Нагадаємо, що у Львові стартував прийом заявок на відновлення старовинних брам і вікон в історичній частині міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!