Біометричний паспорт у Львові: коли і за скільки?

52991 6
Уряд України виділяє 150 млн грн на придбання понад 600 терміналів для видачі біометричних паспортів, видача яких має стартувати в кінці січня 2015 року. Таку заяву зробив 5 листопада прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду. Tvoemisto.tv дізналося, коли можна буде виготовити закордонний біометричний паспорт у Львові і чи буде він корисний до моменту запровадження в Україні безвізового режиму з ЄС.
Фото: radio24.ua

Фото: radio24.ua

З 1 січня у Львові буде стояти лише 1 термінал для видачі біометричних паспортів. Скоріш за все, його розмістять в Головному управлінні державної міграційної служби на вул. Руданського, 3, повідомила tvoemisto.tv речник ГУ ДМС у Львівській області Світлана Хитрова.

З 2015 року такі термінали мали би стояти в усіх районах, однак через брак часу на технічну підготовку, прогнозують, що вони з’являться там до кінця січня наступного року.

Термінал буде виготовляти паспорти з електронним чіпом, так звані, біометричні. Законодавством передбачено, що на них має бути відбиток пальця. Однак, чи буде це впроваджуватися зараз, поки що невідомо, зазначила Світлана Хитрова. Наразі біометричні паспорти міститимуть ту ж інформацію, що й звичайні закордонні. Термін їх дії також становитиме 10 років.

Як він виглядатиме? Біометричний паспорт матиме і паперові сторінки, їх буде досить багато - більше 30. Це пов’язано з тим, що оскільки безвізовий режим не введений, потрібне місце, де буде ставитися віза та штампи про перетин кордону. На кожній сторінці будуть зображені історичні пам’ятки. На форзаці документу буде полоса з біометричними даними, яка міститиме ту саму інформацію, яка надрукована на папері. Додаткової інформації там наразі не буде. Ще минулого року прикордонники вже мали спеціальні пристрої для зчитування електронної інформації, зазначила Світлана Хитрова.

Наявність біометричного паспорту не означає безвізовий в’їзд. Наявність такого документу не гарантує безвізового в’їзду, наразі це просто документ з електронним носієм інформації і якихось додаткових переваг поки що він не дає, наголошує Світлана Хитрова.

Для того, щоб був впроваджений візовий режим з ЄС, зі своєї сторони Україна має виконати три умови:

-          створення міграційної служби;

-          впровадження біометричних документів;

-          закриття кордонів зі сходом – Білоросією, Росією та Молдовою.

Біометричний паспорт не буде дешевшим. Біометричний паспорт буде значно дорожчим за звичайний. Складники, з яких виготовляють ці документи, є імпортними. Через ріст долара виросла закупівельна ціна сировини, відповідно подорожчає і паспорт. Якою буде вартість біометричного документу, буде відомо орієнтовно в середині грудня.

Читайте також: В Україні з кінця січня біометричні паспорти видаватимуть через термінали 

Біометричні – лише закордонні. Наразі біометричними будуть лише закордонні паспорти, так як закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який регламентує видачу внутрішніх паспортів, був прийнятий ще за президентства Януковича і зараз повернутий на допрацювання. Як розповіла Світлана Хитрова, попереднім проектом були передбачені двосторонні пластикові картки, які містили інформацію з одного боку українською мовою, з іншого – транслітерацію латиною.

Для чого потрібні біометричні документи? Поки не запроваджений безвізовий режим, немає сенсу терміново виготовляти біометричний паспорт, так як проблем з візами він сам по собі не вирішить, пояснює речник міграційної служби. Щоб запровадити безвізовий в’їзд, потрібні певні кроки від ЄС та української влади.

Якщо вже є звичайний закордонний паспорт. Законодавстовм передбачена можливість мати два, але не більше закордонних паспорти. За виготовлення другого паспорта доплачується додаткове державне мито. Відповідно, можна буде мати і звичайний, і біометричний паспорт, однак це не дасть додаткових переваг. За словами Світлани Хитрової, люди часто залишають старі паспорти, термін дії яких завершується, якщо там є важливі для них дані.

Христина Петрик


Читайте також:
10 Листопада, 2014 20:44
Ірина Для того, щоб був впроваджений візовий режим з ЄС, зі своєї сторони Україна має виконати три умови..... Візовий чи БЕЗВІЗОВИЙ ?
9 Листопада, 2014 15:28
Олекса Помилка у тексті: Бєларусь, а не Білоросія.
8 Листопада, 2014 15:43
Андрій Панти велика сила,а українці наївняки.Який безвізовий режим,з якого дива?Невже ви такі довірливі,що почуєте,чи прочитаєте в те й одразу ж вірите?
8 Листопада, 2014 13:21
Петро Грошики уже спиззздили ясно сказано !!!!!
7 Листопада, 2014 23:59
Сергій Петрович ЛЮДИ НЕ РОБІТЬ СОБЫ МАРНИХ СПОДІВАНЬ НА БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ.ЙОГО НЕ БУДЕ,ДОПОКИ НЕ ЗАКРИТІ КОРДОНИ.ТИМ БІЛЬШЕ В ЧАСІ ВІЙНИ НІХТО НЕ ДАСТЬ ГРОМАДЯНИНУ УКРАЇНИ ВЇХАТИ БЕЗ ВІЗИ.А ЯК БАЧИМО ЩО СКОРІШЕ НАВПАКИ ПОЛЬЩА УТРУДНИЛА ВЇЗД В СВОЮ КРАЇНУ.
7 Листопада, 2014 19:26
007 Який тоді смисл це впроваджувати- аби гроші з народу випотрошити?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!