Бізнес, який робить лише гроші, – бідний. Три історії соціально відповідального підприємництва

5471 0
Представники компаній, які займаються нерухомістю, розповідали у Львові про вдалі кейси та практики соціальної відповідальності бізнесу.
Фото: Aurameir

Фото: Aurameir

Бізнес, який вкладає кошти у соціальні проекти, отримує натомість довіру від клієнтів і лояльність працівників. Під час щорічної конференції URE Club компанії «Інтергал Буд», Arricano Real Estate Plc і 2С ділилися своїм досвідом корпоративних програм соціальної відповідальності.

Наталія Дмитренко,
керівниця офісу маркетингу
Arricano Real Estate Plc

Ми започаткували проект Business to students. Мене надихнула донька-студентка, котра часто запитувала: «А як потім влаштуватися на роботу? Що саме треба знати?» Насправді молодь, яка приходить працювати у нашу сферу, є абсолютно не готовою до реальності. Коли я проводжу співбесіди, то часом буваю шокована. Із теорією ніби все гаразд, але вони не мають елементарних навичок комунікації; у них не спрацьовують міжособистісні фактори; вони можуть розбиратися у певних дисциплінах, але у всьому іншому важливому – ні.

Отже, ми зрозуміли, що студентам варто допомогти отримати екстра-знання й екстра-навички, які згодяться їм уже завтра. Чому для компанії Arricano це стало цікаво? Нам близька тема освіти. Ми усі постійно навчаємося: як звичайні співробітники, так і топ-менеджери. Вважаємо, що бізнес, який робить лише гроші – це бідний бізнес. 

Ми вирішили проводити для студентів зустрічі, де даватимемо їм практичні знання. Наприклад, я розповідала про сторітелінг у бізнесі: як можна використовувати історії для покращення репутації, для проникнення ідей до кола бізнес-партнерів. Наш директор із розвитку говорив про проектний менеджмент. Він навіть розповідав, як можна познайомитися з дівчиною, використовуючи методику проектного менеджменту. Тобто деякі глибинні чи трендові речі в бізнесі можна пояснювати легко, із фаном. Ми кажемо студентам: «Знаєте, навіщо вам це треба? Ви потім будете коштувати дорожче, успішніше проходити співбесіди, швидше влаштовуватися на роботу».

Проект ми втілюємо спільно з Київським національним торговельно-економічним університетом (КНТЕУ). Топ-менеджери нашої компанії виступали у парах із провідними експертами галузі нерухомості. Це була серія лекцій, майстер-класів, воркшопів. Після кожного з таких занять ми отримували багато відгуків від студентів: «Ого, чудово, а ми такого не знали. А можете прийти до нас на пару й розповісти детальніше?»

Читайте також: Свої новини ближчі. 5 історій успіху незалежних медіапроектів

Окрім того, ми організували конкурс і зібрали ідеї студентів щодо того, як покращити атмосферу в торговому центрі. Подали понад 50 робіт. Автори трьох найкращих отримали грошові винагороди. У цих проектах ми побачили чимало оригінальних нестандартних ідей від незаангажованих молодих людей, які не працюють у сфері нерухомості.

Після цього студенти почали масово проситися до нас на роботу, надсилали свої резюме. Нехай там і не було інформації про досвід роботи, але було чимало мотиваційних речей. Тепер Arricano перетворився на такий собі цех із переробки студентів КНТЕУ. Від цього проекту виграли і ми. Тепер усі наші топ-менеджери – першокласні спікери, адже виступати перед такою аудиторією, намагатися її зацікавлювати – корисний досвід.

До нас звернулися представники інших компаній, які працюють у сфері нерухомості та продажів, та висловили своє зацікавлення проектом. Долучилися 11 компаній, серед яких URE Club, Watsons, Brocard, Multiplex. Ми запропонували їм разом із нами проводити лекції та майстер-класи для студентів. Окрім того, вони підписали спільний меморандум та зобов’язалися взяти на оплачуване стажування мінімум двох студентів.

Сенс нашого проекту – покращити загальну ситуацію в галузі. Ми хочемо, щоб молодь, яка приходить працювати до нас, була готовою, мала практичні й комунікаційні навички. Часом викладачі вишів є відірваними від реальності. А тут вести лекцію приходить справжній директор парфумерної мережі Brocard. І студенти запитують: «Чому ви не запрошуєте на роботу консультантів-хлопців? Вони би продавали більше, адже ваша цільова аудиторія – жінки». А вони й справді про це не замислювалися. Студенти демонструють оригінальне бачення, а їм натомість дають можливість поспілкуватися з першими людьми компаній.

Читайте також: Як змінити бізнес в Україні? 7 важливих тез Софії Опацької

Ще одна ініціатива, яку ми втілюємо упродовж двох років: серія майстер-класів для працівників компаній-орендарів наших торгових площ. Ми зробили дослідження, яке показало, що є серйозна проблема міграції кадрів у сфері роздрібної торгівлі. Тому рітейлери почали менше витрачати зусиль, часу і грошей на навчання свого персоналу. Це впливає на їхні виторги і, як наслідок, зменшує і наші доходи теж. Під час тренінгів працівникам розповідають, як покращити сервіс, як перетворити відвідувача на покупця тощо. Деякі майстер-класи є на межі сфери продажів і психології. Для нас цей проект – і бізнес, і соціальна відповідальність. Так ми всі долучаємося до успішності і торгового центру загалом, і брендів, які там реалізують свою продукцію.

Христина Чабан,
маркетолог «Інтергал Буд»

Соціально відповідальна компанія – це та, яка, окрім здобування прибутків, вкладає кошти у розвиток різних проектів. Наша компанія на ринку України вже понад 14 років. Щороку на соціальні проекти компанія виділяє орієнтовно 5 мільйонів гривень. Я розкажу про проекти, реалізовані упродовж минулої весни.

Наша компанія розвивається зараз у кількох напрямках: соціальному, економічному та екологічному. Одне із стратегічних завдань – наші клієнти мають отримати комфортне житло. Будуючи, намагаємося створювати місто в місті, розбудовувати багатофункціональну інфраструктуру довкола: магазини, торгові центри, дитячі садки, спортивні майданчики, зони відпочинку тощо.

Розробили програму, завдяки якій наші клієнти можуть сплачувати вартість житла упродовж десяти років під відсотки від нуля до п’яти, не залучаючи при цьому банківські установи. Це гарна альтернатива іпотеці.

Читайте також: Чому українці – краби. Олег Малкін про успіх та прохання

Також наші працівники долучаються до різноманітних екологічних акцій: висаджуємо дерева, упорядковуємо алеї, облаштовуємо освітлення. Останній із таких заходів – висадка дерев у парку «Піскові озера». У центральному відділі продажу у Львові, що на площі Старий Ринок, 8, мешканці можуть прийти і здати використані батарейки, які потім забирає екобус. 

Нещодавно ми взяли участь у благодійному проекті відновлення пологового залу у Львівській обласній клінічній лікарні. Зробили це без зайвого піару, не вішаючи табличок із назвою компанії. Про те, що ми робимо, ви не побачите мільйон статей. Це і є соціальна складова бізнесу, чим ми займаємося щодня.

Альона Мисько,
фінансова директорка компанії 2С

Наша компанія працює у сфері житлової нерухомості та надає повний цикл послуг для забудовників. На прикладі одного з проектів я розповім, як у нас працює корпоративна соціальна відповідальність.

У місті Бровари біля Києва ми будуємо ЖК Scandia – cкандинавске містечко сімейного типу. Це 80 гектарів забудови. Ми робимо акцент на наших працівниках. Чимало з них – студенти, які є активними, розумними, із нестандартним мисленням. Ми вкладаємо у їхній розвиток, залучаємо на конференції та навчання. Щодня зранку ми дивимося відео TEDx про архітектуру, фінанси, комунікації. Зараз можна знайти багато розвиткових ресурсів в інтернеті. Після перегляду одного з таких відео до наших архітекторів прийшло натхнення, як оригінально оформити торговий центр. І вже через місяць вони взялися за проект.

Ще одна наша соціальна відповідальність – клієнти і мешканці. Усі ми говоримо про знищення лісів, забруднення довкілля, дефіцит води. Бізнес у сфері нерухомості зараз сприймається як проблема. Тут мова і про нечесні забудови, і про обман клієнтів, і про купи сміття.

Читайте також: Як досягти успіху в бізнесі та творити цінність для клієнтів. 10 порад

Розуміємо, що наш проект тривалий і об’ємний: скандинавське містечко будуватимемо 7 років. Ми вирішили забезпечити містечко водою самі:  зробили свої свердловини, аби надавати клієнтам воду хорошої якості. Окрім того, у Броварах є проблема із підтопленням ґрунтовими водами. Мешканці міста хвилювалися, що через нашу масштабну забудову ситуація погіршиться. Ми вирішили зробити систему водовідведення для 740 гектарів, аби покращити життя міста. Розуміємо, що, розвиваючись самі, маємо розвивати й інфраструктуру навколо. Будуємо дві школи і п’ять садочків, доступ до яких матимуть усі броварчани.

У межах містечка маємо парк на 6 гектарів. Проект передбачає, що він буде максимально комфортним: там будуть місця для заняття йогою, велодоріжки, зони для вигулу собак, галявини для пікніків. Це все – витрати, які несуть забудовники, не маючи від цього фінансової вигоди. Це робиться для того, аби створити для клієнтів якісне середовище.

Ми заздалегідь організовуємо спільноту наших майбутніх мешканців. Команда маркетологів щомісяця проводить зустрічі у скандинавському стилі: дні Данії, Норвегії, дні скандинавської кухні. Наші клієнти спілкуються між собою, уже створили вайбер-чат, налагоджують комунікацію як майбутні сусіди. 

Читайте також: Головне в бізнесі – не гроші: 6 порад від експерта

Дехто вважає, що різні проекти соціальної відповідальності не варто афішувати. Ми думаємо інакше: треба оголошувати назву компанії, показувати приклад іншим, стимулювати конкурентів робити подібні речі. Соціальна відповідальність приносить для компанії те, що не виміряєш грошима, але є вагомим фактором під час оцінки роботи бізнесу. Як наслідок – ми отримуємо лояльність і прихильність наших клієнтів і працівників. Це непрямий метод реклами, який є набагато ефективнішим.

Партнерська публікація

Юлія Сабадишина,
фото: ureclub.com


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!